Društvo

RADOVIĆ: Beščašće kolovođa protesta i negiranje Crne Gore

I ovih dana svjedoci smo bjesomučnog, izopačenog i ojađenog, tobože pokreta, nakakve demokratske skupine, koja javno negira postojanje Crne Gore, njenu državotvornost, samostalnost i nezavisnost. Predvođeni, „odanim“ crnogorskim parlamentarcima, nekoliko stotina, pa možda i koja hiljada jadnika, poslušnika i slugana, za šačicu sitnih novčića, uzeli su sebi za pravo da divljaju po glavnom gradu Crne Gore, predstavljajući sebe i junačeći se u očima onih kojima uistinu smeta slobodarska i vazda nezavisna Crna Gora.
RADOVIĆ: Beščašće kolovođa protesta  i negiranje Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Ljubo RADOVIĆ

No, istovremeno, oni se predstavljaju slobodarskom crnogorskom narodu koji su uvijek znali braniti slobodu i svima koji Crnu Goru doživljavaju istinskim prijateljem, koji cijene njene vrijednosti, žele da imaju dio takve tradicije u svojoj naciji i njihovim narodima te ravnopravne i održive odnose sa Crnom Gorom.

Znamo čije su vjekovne želje i htjenja za osvajanjem i potpunim zatiranjem Crne Gore, njenog naroda, kulture i istorije. Dobro znamo priče naših đedova, očeva i stričeva o „bratskom i ljudskom“ ponašanju tobožnjih oslobodioca Crne Gore devetsto osamnaestih godina na ovamo. Još uvijek opominje, i trajno će opominjati plamen ognja u kojemu su spalili crnogorsku djecu, majke, sestre i snahe, radi  „viših“ crnogorskih interesa. Premalo je vremena prošlo da ne bi bila svježa ta događanja. Dobro znamo na koji su način predstavljali najveće crnogorske svetinje iz novije crnogorske istorije. Znamo kako su tih godina po Nikšiću jadikovali, plakali i kakve su suze prolivali nad improvizovanim kovčegom Petra I Petrovića Njegoša, Sv. Petra Cetinjskog. Znamo daleko više od onoga što su današnji protivnici Crne Gore „zaboravili“.

Negatori svega crnogorskog: Ovi sadašnji predvodnici negatori i protivnici, od devedesetih godina do danas, uviđaju i osjećaju da neće vječno moći slijediti utabanu istorijsku tradiciju besčašća, ponižavanja i negiranja Crne Gore sa željom da je predaju onome kome nikada nije i neće pripadati. Suočavaju se s činjenicama da Crna Gora uvodi vladavinu prava, socijalnu sigurnost građana, i udruživanje s najboljima. Osjećaju i vide da neće moći vječno biti na, za njih izdašnim „državnim jaslama“ i nesmetano rovariti protiv temeljnih vrijednosti države kojoj navodno pripadaju.

Ljudi su u mojem selu odavno rekli: „poodmakni se od zloga magareta koje crkava, jer zadnji su mu trzaji bjesomučni pa se čuvaj da te ne okrznu“.  

Gospodo, ako se vi uopšte možete nazvati gospodom, prije nego što crknete, shvatite da Crna Gora pripada samoj sebi i želi ravnopravno partnerstvo sa svima koji čuvaju i brane svoju slobodu, kulturu, postojanost i prosperitet svojih građana uvažavajući ljudske posebnosti svih koji ih okružuju.

Vi pozivate cijelu Crnu Goru da vam se pridruži. Ja vas pozivam, pridružite se vi demokratskoj Crnoj Gori. Za vas bolje ikad nego nikad, jer takvih pozitivnih primjera ima iz nedavne prošlosti.

Ponosan sam na svoju matičnu domovinu i njene institucije, kao i na veliki broj iseljenika i njihovih potomaka što imju dovoljno strpljenja da preziru jadnike koji slijede istoriju besčašća koja vjekovima traje na tvrdom i slobodarskom kamenu kremenu Crne Gore i to od njenih „spasioca, braće i dušebrižnika“.

(Autor je predsjednik asocijacije Evropska dijaspora Crne Gore iz Rijeke)

Portal Analitika