Politika

Lutovac: U Beogradu niko nije protiv Đukanovića

Odnosi Srbije sa Crnom Gorom najviše su unaprijeđeni na retoričkom planu, kaže Zoran Lutovac, bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori.
Lutovac: U Beogradu niko nije protiv Đukanovića
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovom mišljenju, tako unaprijeđeni odnosi, nažalost, počivaju na ličnim odnosima lidera najvećih stranaka u obje države, a ne na nekim ozbiljnim temeljima međudržavne saradnje. Odnosi Srbije i Crne Gore ne bi trebalo da zavise od toga ko je na vlasti u Beogradu ili Podgorici.

"Ti odnosi moraju biti građeni na stabilnoj svestranoj saradnji koja ne zavisi od personalnih promjena. Čini se da polako preovlađuje takav stav među svim relevantnim akterima u obje zemlje", kaže za Danas Zoran Lutovac, bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori, odgovarajući na pitanje kako bi na odnose dvije zemlje koji su unaprijeđeni posljednjih nekoliko godina, mogla da utiče eventualan promjena vlasti u Podgorici.

On kaže da se niko, izuzev nekoliko vanparlamentarnih stranaka u Srbiji, nije izričito izjasnio da bi mu odgovaralo da dođe do smjene vlasti u Crnoj Gori.

"Predsjednik Vlade i predsjednik države imaju veoma dobre lične odnose sa Đukanovićem, dok ostali, na osnovu onog što se moglo čuti, ne žele da se svrstavaju, i načelno osuđuju nasilje", ocjenjuje Lutovac.

On smatra da bi za Crnu Goru bilo najbolje da bude onako kako odluče njeni građani.

"Realna snaga protesta ne zavisi više samo od realne snage Demokratskog fronta, koji ih je pokrenuo. Protestima su se priključili i oni koji u njima nisu ranije učestvovali i oni koji nisu pristalice DF-a. Od toga koliko će se građana priključiti protestima zbog zahtjeva koji su upućeni vlastima zavisiće i sudbina protesta. Na masovnost bi mogli uticati i pozivi ostalih lidera opozicije, prije svih Miodraga Lekića, nekadašnjeg lidera DF-a. Lider SNP-a, mnogi nezavisni intelektualci, NVO, pa i mediji, već su podržali zahtjeve iznijete na protestima. Sve to može uticati na masovnost protesta, a to opet na snagu zahtjeva koji su upućeni vladajućoj koaliciji. Zahtjevi su formulisani tako da u principu ne mogu biti neprihvatljivi za opoziciju, pa ni za SDP koji podržava Vladu samo zbog poziva u NATO - a ni za stranački neopredjeljene građane. Ako masovnost protesta dostigne kritičnu tačku, postoji mogućnost da će građani predvoditi stranke, a ne stranke njih", ukazuje Lutovac.

Na pitanje da li su realne i istinite tvrdnje da Rusiji odgovara silazak sa vlasti premijera Crne Gore Mila Đukanovića, s obzirom na to da je njegov plan da Crna Gora uđe u NATO, Lutovac odgovara da Rusija svakako ne bi željela da Crna Gora uđe u NATO, ali doskora nije bila posebno zainteresovana da to pokuša da spriječi.

"Naprotiv, često je preko svojih diplomatskih predstavnika imala razumijevanje za evroatlantske integracije Crne Gore. Do vidljive promjene u stavu Moskve dolazi poslije uvođenja sankcija Rusiji od strane Podgorice. Međutim, Moskva osim što ima uvid u to da ne postoji većinsko raspoloženje građana Crne Gore za ulazak u NATO, svakako ima u vidu i to da nije Đukanović jedini za ulazak u NATO, da su sve stranke vladajuće koalicije za to, i gotovo sve stranke opozicije, izuzev nekoliko prosrpskih koje bi ulazak u NATO prihvatile, ako to podrži većina građana. Čini se da su tvrdnje o navodno neposrednoj zainteresovanosti Rusije za promjene u Crnoj Gori više usmjerene ka zemljama NATO kako bi se diskreditovali protesti i kako bi se te zemlje odlučile da što prije pošalju pozivnicu za članstvo Crnoj Gori", kaže bivši ambasador Srbije u Podgorici.

Upitan koliko loši odnosi u vladajućoj koaliciji mogu da utiču da se vlast sama od sebe pritisnuta protestima uruši, on kaže da su odnose u vladajućoj koaliciji najbolje opisali i vidljivim učinili funkcioneri dvije najjače stranke koalicije.

"SDP tvrdi da je DPS uticao na to da se njihova stranka podijeli i odbio zahtjev SDP-a da zamijeni ministre u Vladi koji su napustili stranku - te su obznanili da zbog toga uskraćuju podršku Vladi u parlamentu, ali i to da će ostati u njoj samo do poziva za članstvo u NATO. Na drugoj strani, DPS tvrdi da je SDP izgubio važnost koju je imao i da više ne može igrati ulogu "jezička na vagi" jer postoje druge stranke u opoziciji koje mogu zauzet njeno mjesto. Dakle, među glavnim koalicionim partnerima nema povjerenja, razmijenjene su teške riječi i takvo stanje sigurno ne ide u prilog stabilnosti Vlade", zaključuje Lutovac.

Portal Analitika