Finansije

DRI: Na račun invalida ušparali 34,6 miliona

Poslodavci koji ne žele da zaposle invalide su od 2009. do kraja prošle godine na ime doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom platili 36,5 miliona eura. Na rehabilitaciju invalidnih lica utrošeno je svega 1.972.313 eura, pokazuju podaci Državne revizorske institucije, koja je napravila reviziju efikasnosti korišćenja tih sredstava, piše Pobjeda.
DRI: Na račun invalida ušparali 34,6 miliona
Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima Monstata iz 2011. u Crnoj Gori 11 odsto ukupnog broja stanovnika ima poteškoće pri obavljanju svakodnevne aktivnosti zbog dugotrajne bolesti, invalidnosti ili starosti. Kolegijum DRI, u kojem su dr Branislav Radulović i Dragiša Pešić, u mišljenju navodi da Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije bilo dovoljno efikasno u realizaciji mjera i aktivnosti iz Strategije za integraciju osoba sa invaliditetom i kreiranju planiranog zakonskog okvira. Ministarstvo, kako navode, do okončanja revizije od 29 mjera - 10 je djelimično realizovano i sedam nije. Zato su im revizori dali nalog da realizuju sve mjere iz Strategije za integraciju lica sa invaliditetom kod kojih je došlo do kašnjenja.

Ministarstvo takođe nije donijelo sva planirana pravna akta kojim bi se omogućilo cjelishodnije funkcionisanje sistema profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom.

- Ministarstvo treba da, u što kraćem roku, donese pravilnik o načinu, postupku i finansiranju posebnih organizacija koja se bave zapošljavanjem lica sa invaliditetom, obezbijedi njihovo sufinansiranje i sprovodi aktivnosti na podsticanju osnivanja i razvoja. Nakon donošenja akata predviđenih Strategijom za integraciju lica sa invaliditetom, treba nastaviti sa nadogradnjom postojećeg pravnog okvira – navode revizori u mišljenju.

Ažurni nijesu bili ni ZZZ i Fond.

- Zavod za zapošljavanje - Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom nije bio dovoljno efikasan u preduzimanju aktivnosti u cilju obezbjeđenja veće iskorišćenosti sredstava iz doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje ovih lica - konstatovali su revizori.

Zavodu je data preporuka da redovno raspisuje javne pozive za raspodjelu novčanih sredstava za finansiranje grant šema, i to najmanje jednom godišnje, kako bi se finansirao veći broj kvalitetnih projekata i više puta godišnje.

- Zavod treba da obezbijedi veći iznos novca za raspodjelu putem javnog poziva kako ne bi kvalitetni projekti ostali nefinansirani. Zavod treba da donese akt kojim će utvrditi proceduru za efikasnu kontrolu finansiranja i realizacije projekata - sugerisali su iz DRI i dodali da je neophodno ažurnije dostavljanje dokumentacije Ministarstvu finansija u cilju blagovremene isplate subvencija.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom treba da obezbjeđuje sredstva iz svih izvora definisanih zakonom i obezbijedi veći stepen iskorišćenosti sredstava. Revizori su naložili da institucije u roku od šest mjeseci izvijeste DRI o preduzetim radnjama.

Portal Analitika