Politika

KONTRAEFEKAT: Globalne igre i protesti DF-a ubrzavaju poziv za NATO

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da "globalna igra" koja se ovih dana odvija u Podgorici, može da stvori sliku Crne Gore pred saveznicima sa Zapada kao zemlje koja je direktno ugrožena nastupom Rusije i da stoga ubrza njeno pristupanje NATO-u. Predsjednik pokreta "Ne u rat ne u NATO" Gojko Raičević, ističe da protesti nijesu vezani za NATO, već za "davno ukinutu slobodu", dok Aleksandar Dedović iz Alfa centra proteste DF-a, bez obzira što je, kako kaže, sami početak sa svojim dekorom i ikonografijom odavao drugačiji utisak- tumači isključivo kao "socijalne".
KONTRAEFEKAT: Globalne igre i protesti DF-a ubrzavaju poziv za NATO
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo inostranih poslova Rusije, posle razbijanja protesta DF-a ispred Skupštine, saopštilo je da "uključivanje Crne Gore u proces euroatlantskih integracija ne vodi njenoj konsolidaciji i prosperitetu", nakon čega su u javnosti počele da se pojavljuju ozbiljne ocjene (pa i iz SAD) da protest DF-a finansijski podržavaju grupacije iz Rusije, ali i iz Srbije. Zbog ruskog i srpskog dekora i obilježja, kao i povremene anti-NATO retorike, koja se mogla čuti na protestima, okupljanja koje je organizovao DF sve češće se karakterišu kao skup koji za isključivi cilj ima da destabilizuje Crnu Goru i onemogući njen put u NATO.

Organizatori protesta iz DF-a, međutim, eksplicitno tvrde da su "sami iznijeli ove proteste ističući da je priča da ih podržavaju i finansiraju Rusija i stranke u Srbiji najobičnija laž". Sagovornici koji su za Portal Analitika govorili o ovoj trenutno veoma delikatnoj temi, smatraju da događaji koji su se prethodnih dana odvijali u Podgorici, iako se nad njima osjetio "ruski uticaj", neće ugroziti put Crne Gore u NATO, već da će možda izazvati i kontra efekat pridobijajući pri tom neopredjeljene građane. Takođe ističu, bez obzira da li su za ili protiv učlanjenja u NATO, da protesti imaju djelimično i "socijalni karakter".

2210radic

Globalne igre: Vojni analitičar Aleksandar Radić, kazao je za Portal Analitika da su "podgoričke ulice bile mjesto gdje se prelamala jedna ozbiljna globalna igra na relaciji NATO - Rusija". On, ipak, smatra da to neće ugroziti put Crne Gore u NATO. Naprotiv.

- Pristalice "teorije zavjere" će svakako naći dovoljno toga da ukaže na prisustvo Rusije, što je u neku ruku i realno. Ali sa druge strane ima i dovoljno dokaza da kažete da ovakva situacija odgovara Zapadu. Jer kad ne postoji jasna podrška za članstvo u NATO od strane članica, ono što se dogodilo u Podgorici daje priliku zemljama, koje žele da podrže ulazak Crne Gore u NATO, da stave do znanja da je Crna Gora ugrožena i da je to situacija zbog koje treba podržati njeno članstvo - ističe Radić.

On smatra da u zemljama u kojima je javnost podjeljena po pitanju NATO-a ,kada dođe do krize, "rapidno raste podrška za NATO".

- Tako da, zapravo, ovo što se do sad dešavalo moglo bi da stvori sliku pred saveznicima sa Zapada kao zemlje koja je direktno ugrožena nastupom Rusije i da stoga treba podržati njeno pristupanje NATO-u - smatra Radić.

2210sime

Socijalni protesti koji govore o potrebi članstva u NATO: Direktor Alfa centra, organizacije koja podržava put Crne Gore u NATO, Aleksandar Dedović takođe smatra da su dešavanja u Podgorici u proteklim danima otvorila "mnoge vidike o potrebi učlanjenja u NATO".

- Smatram da su protekla dešavanja u vezi sa protestima, kod velikog broja građana pobudila ozbiljnije razmišljanje o članstvu, kao i otvorila mnoge vidike o potrebi članstva u kolektivnom sistemu bezbjednosti. Ne zaboravimo da su se skoro svi pomaci u reformama u odbrani, bezbjednosti, obavještajnom sektoru a prvenstveno u sudstvu i  tužilastvu desili najviše zbog pritiska partnera - kazao je Dedović za Portal Analitika.

Dedović proteste DF-a u Podgorici tumači isključivo kao "socijalne, čiji je cilj da se kvalitet života u Crnoj Gori počne mijenjati na bolje".

- Bez obzira što je sami početak sa svojim dekorom i ikonografijom odavao drugačiji utisak, smatram da se ne radi o anti-NATO protestima. Iako su se sa postavljene bine mogli čuti i anti-NATO govori, to tumačim kao realan odraz stanja u društvu i priliku da se u takvim nastupima, plasiraju različiti stavovi i pokuša ostvariti uticaj na okupljene i one građane koji su pratili izvještaje sa protesta - ističe Dedović.

On napominje da je, s obzirom da je početak protesta organizovao DF koji se jasno protivi članstvu u Alijansi, bilo za očekivati da će se prepoznati arhivirana ikonografija.

- I to je druga strana odmah upotrebila da pokuša da skrene priču sa socijalnih tema i skoro uspjela u tome da nezadovoljne građane etiketira kao anti-crnogorske, anti-NATO i antievropske. Međutim, i retorika protesta je veoma brzo prilagođena, a na intervenciju države – protestima su se pridružili i tako odgovorili i građani koji Crnu Goru vide kao buduću članicu NATO-a - poručuje Dedović.

2210gojko

Rusija podržava samo režim: Predsjednik pokreta "Ne u rat ne u NATO" Gojko Raičević podržao je proteste DF-a i u njima je učestvovao i u svojstvu novinara. Na pitanje Portala Analitika da li su protesti koje je organizovao DF anti-NATO i da li za cilj imaju destabilizaciju Crne Gore, Raičević je eksplicitan - "protesti  nijesu vezani za NATO, kako režim želi da plasira, već za davno ukinutu slobodu".

- Da nije u pitanju tako veliki ulog − sama sloboda, ja bih se zadovoljio i s takvim rezultatom koji bi ometao ulazak Crne Gore u NATO. Želim da vjerujem da narod Crne Gore nije izgubio potrebu da želi slobodu, prije svega drugog. Ova reakcija naroda, očito, nije vezana za NATO, kako režim želi da plasira, već za davno ukinutu slobodu. Dvadeset dana na Nemanjinoj obali, nebitno kakav neko imao sud o tome, izrodilo je potrebu da čovjek bude slobodan. Na onih dvesta dužnih metara bulevara na Nemanjinoj obali predstavljena je sloboda i narod Crne Gore je osjetio da je sloboda dostupna - rekao je Raičević za Portal Analitika.

Na pitanje da li njegovu organizaciju ili proteste DF-a podržava Rusija bilo finansijski ili logistički, Raičević ističe "da Rusija ne daje značajnu podršku nama, već crnogorskom režimu".

-  Zar treba podsjećati da je Ruska Federacija među prvima priznala referendumski rezultat. Ogromni ruski kapital je, upravo, nakon toga ušao u Crnu Goru i pomogao režimu u očuvanju diskriminatorskog, mafiokratskog aparata. Zvanična Rusija se brine za dobrobit naklonjenog joj naroda taman koliko su se brinuli za svoj narod u Ukrajini i na Baltiku. To je moj doživljaj. Tako, ako dolazi nekakva pomoć, suviše sporo putuje. I da ne ostanem nedorečen, prihvatiću rusku pomoć ukoliko mi bude ponuđena - poručio je Raičević.

Nakon nezvaničnih poruka iz NATO-a  da "stabilnost Crne Gore svakako nije ugrožena protestima ili bilo kakvim porukama sa strane", (ne baš mirne) proteste DF-a ne treba posmatrati kao faktor koji će Crnu Goru udaljiti od NATO-a.

Naprotiv, možda protesti i krhka stabilnost, primoraju i one skeptične saveznike sa Zapada da ubrzaju prijem Crne Gore u NATO. Samo nakon stavljanja tačke na to pitanje, i ulaska Crne Gore u NATO, moći će da se vidi kolika je, zaista, dimenzija socijalnog nezadovoljstva.

Balša KNEŽEVIĆ 

Portal Analitika