Društvo

Evropski pokret osudio ugrožavanje medijskih sloboda

Evropski pokret u Crnoj Gori osudio je ugrožavanje medijskih sloboda u prethodnom periodu.
Evropski pokret osudio ugrožavanje medijskih sloboda
Portal AnalitikaIzvor

Evropski pokret osudio je privođenje novinara dnevnog lista Dan u toku nasilnih demonstracija na ulicama Podgorice. 

"Nasilje koje su sprovodili drugi ne može biti izgovor organima reda za ometanje novinara u izvještavanju i vršenju njihovih profesionalnih dužnosti. Organi reda moraju pokazati puno poštovanje za pravo javnosti da bude izvještavano, čak i u vanrednim okolnostima“, saopšteno je iz Evropskog pokreta.

Ističu da se mora omogućiti i puna zaštita novinara i zaštititi njihovo pravo na rad i izvještavanje, bez obzira da li u njihovom izvještavanju ima političkih ili medijski neprofesionalnih elemenata. 

"Pripadnici policije nemaju dužnost da procjenjuju bilo čiju uređivačku politiku, već im je dužnost da čuvaju javni red i mir i pravo na rad i slobodno izvještavanje svakog novinara“, navedeno je u saopštenju.

Evropski pokret najoštrije je osudio i napad na prostorije TV Pink i povrjeđivanje novinarke tog medija od strane demonstranata Demokratskog fronta. 

Zahtijevaju od policije i tužilaštva hitno sprovođenje pune istrage i najhitnije kažnjavanje počinilaca ovog čina. 

“Pozivamo sve političke subjekte, kako one iz vlasti, tako i one iz opozicionh partija da se uzdrže od stvaranja atmosfere linča prema pojedinim medijima, bez obzira na različitosti u političkim shvatanjima, vrijednostima ili odnosa prema uređivačkim politikama”, ističe se u7 saopštenju. 

Evropski pokret u Crnoj Gori osudio je i prijetnje upućene novinarki i urednici TV Vijesti Marijani Bojanić i njenoj porodici i traži od policije i tužilaštva hitnu akciju u otkrivanju i sankcionisanju osobe ili osoba koje stoje iza ovih aktivnosti. 

“Posebno smo zabrinuti zbog gnusnog i prijetećeg pominjanja djece Bojanić, pa u vezi sa tim smatramo da je neophodno da nadležni organi pruže i mogućnost dodatne zaštite, sve do otkrivanja napadača na lični, profesionalni i porodični integritet gospođe Bojanić. Vlasti i vladajuće strukture, kao i predstavnici institucija u Crnoj Gori imaju posebnu odgovornost da održavaju atmosferu za slobodan rad svih medija, bez obzira na stepen kritike koji pojedini mediji mogu imati prema pojedinim političkim subjektima”, ističe se u saopštenju.

Pravo novinara na slobodan rad i izvještavanje u skladu sa objektivnim, ali i subjektivnim profesionalnim i ličnim standardima i uvjerenjima, sve dok se to izvještavanje kreće u zakonskim okvirima, je, navode u Evropskom pokretu, jedna od osnovnih vrijednosti koje Crna Gora treba i mora da dijeli sa svim savremenim evropskim društvima. 

“Sa druge strane, pozivamo sve medije u Crnoj Gori da poštuju profesionalne standarde u izvještavanju, kao i da svoj rad usklade sa Kodeksom novinara, u cilju podizanja standarda informisanja javnosti, ali i podizanja ugleda novinarske profesije i medijskih kompanija uopšte. Ova odgovornost medija posebno raste u društveno i politički osjetljivim i potencijalno problematičnim periodima, poput ovog u kojem se Crna Gora nalazi ovih dana”, naglašeno je u saopštenju.

Evropski pokret pozvao je sve medije na posebno poštovanje visokih profesionalnih standarda, sa posebnim osvrtom na doprinos sigurnosti građana, očuvanju društvene i institucionalne stabilnosti i poštovanje ustavnih vrijednosti naše zemlje. 

Portal Analitika