Abiznis

Žugić: Opravdan epitet najperspektivnije ekonomije zapadnog Balkana

Vlada Crne Gore je, vodeći konkurentnu i konzistentnu fiskalnu politiku i hrabreći otvoren odnos prema investitorima, opravdala epitet naperspektivnije ekonomije zapadnog Balkana, ocijenio je ministar finansija Radoje Žugić.
Žugić: Opravdan epitet najperspektivnije ekonomije zapadnog Balkana
Portal AnalitikaIzvor

On se danas sa saradnicima, sastao sa analitičarima kreditne rejting agencije Standard & Poor's, na čelu sa direktorom u toj agenciji Felix Winnekens-om.

Povod posjete, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, odnosio se na prikupljanje podataka o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori na osnovu kojih će ta agencija vršiti dalju procjenu rejtinga Crne Gore.

Navodi se da je, u cilju upoznavanja sagovornika sa aktuelnim makroekonomskim i fiskalnim kretanjima, Žugić prezentovao osnovne parametre domaće ekonomije koji se, prije svega, ogledaju u većim stopama rasta i snaženju stabilnosti i održivosti javnih finansija.

“U tom smislu, Žugić je istakao da je Vlada, vodeći konkurentnu i konzistentnu fiskalnu politiku, te hrabreći otvoren odnos prema investitorima, opravdala epitet naperspektivnije ekonomije zapadnog Balkana”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Žugić, osvrćući se na aktuelne reformske procese i pokrenuti investicioni ciklus, podvukao značaj valorizacije neiskorišćenih resursa kojima je Crna Gora bogata.

“A koji mogu biti generator rasta i razvoja u budućnosti, kao i alat za ostavarenje onoga što je krajnji cilj Vlade Crne Gore - porast životnog standarda svih građana”, pojašnjava se u saopštenju.

Predstavnici Standard&Poors-a su, dodaje se, pohvaljujući napredak Crne Gore prvenstveno na polju naplate javnih prihoda, kao i napore na kreiranju podsticajnog ambijenta za investiture, ukazali na značaj predvidivosti ekonomskih kretanja u narednom periodu, kao i osmišljavanje efikasnih mehanizama zaštite kao odgovora na buduće izazove.

Portal Analitika