Politika

Odbor usvojio zaključke: Bezbjednosna situacija stabilna

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna, bez obzira na dešavanja u vezi sa protestima, a postupanja institucija za sprovođenje zakona bila su na nivou i u okviru svojih ovlašćenja, ocijenio je skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost.
Odbor usvojio zaključke: Bezbjednosna situacija stabilna
Portal AnalitikaIzvor

Odbor je danas nastavio sjednicu, koja je juče trajala pet sati.

Sjednici, koja je održana u prostoriji za razmatranje materijala označenih stepenom tajnosti i bila zatvorena za javnost, u utorak su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova i pravde Raško Konjević i Zoran Pažin, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, Dejan Peruničić, direktor Uprave policije Slavko Stojanović i specijalni tužilac Milivoje Katnić, prenosi MINA.

Odbor je na osnovu informacija ANB-a, MUP-a, specijalnog tužioca, danas usvojio zaključke u kojima se navodi da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, bez obzira na dešavanja sa protesta koji su održani 17. i 18. oktobra, u organizaciji Demokratskog fronta.

Za zaključke su glasali poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i Pozitivne Crne Gore, dok je protiv bila Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije i nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović.

„Odbor ukazuje da je vladavin aprava temelj svake demokratske države, pa su pozvani svi na poštovanje tog principa i da tom clju primjere svoje djelovanje. Zato Odbor poziva i daje punu podršku nadležnim institucijama da u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima obezbijede dosljedno sprovođenje zakona i obezbijede očuvanje ustavom garantovanih prava i sloboda“, kaže se u zaključcima.

Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić rekao je da je Odbor ocijenio da su postupanja institucija za sprovođenje zakona, bila na nivou i u okviru svojih ovlašćenja.

„S obzirom da postoji određen broj primjedbi i dilema u vezi prekoračenja službenih ovlašćenja, Odbor poziva nadležne institucije i odgovarajuća tijela da blagovremeno ispitaju njihovu osnovanost, i o tome obavijeste javnost“, rekao je on, predstavljajući zaključke novinarima u parlamentu.

Nuhodžeić je rekao da Odbor ukazujue na potrebu veće pažnje i senzibilnosti u obezbjeđivanju uslova za rad novinara kao i pune slobode njihovog izvještavanja.

Odbor je pozvao medije na poštovanje načela objektivnosti i punog profesionalizma u izvještavanju.

„Odbor poziva organizatore i učesnike najavljenih okupljanja da poštuju zakon i ne ugrožavaju prava i slobode drugih građana, da obezbijede slobodno i demokratsko izražavanje mišljenja građana, uzdržavajući se od poruka koje podstiču uznemirenost i podstiču nasilje“, naveo je Nuhodžić.

Odbor je pozvao sve političke aktere u Crnoj Gori da daju puni doprinos i pokažu dobru volju i spremnost u nastavku otvorenog političkog dijaloga u Skupštini, sa ciljem smanjenja političkih tenzija, prevazilženja svih izazova u procesima reformi, ostvarivanju zacrtanih državnih ciljeva i očuvanju mira i stabilnosti.

Jonica, koja je i potpredsjednica Odbora, izdvojila je mišljenje i formulisala posebne zaključke koje je smatrala da je Odbor trebalo da usvoji.

Ona je predložila da Odbor oštro osudi privođenje poslanika Skupštine i primjenu sile prema nekim poslanicima i da zatraži hitno utvrđivanje odgovornosti policajaca i njihovih nadređenih.

Jonica je smatrala da Odbor treba da osudi hapšenje i primjenu sile prema novinarima, čime su onemogućeni da vrše svoj posao.

Ona je ukazala da MUP nije postupio po zaključku 2, koji je Odbor usvojio na sjednici 18. oktobra, navodeći da to tijelo nije upoznato sa nijednom preduzetom radnjom na utvrđivanju odgovornosti zbog prekomjerne upotrebe sile i zloupotrebe službenog položaja službenika MUP-a.

Jonica je smatrala da Odbor treba da zatraži da MUP u najkraćem roku dostavi spisak svih policajskih službenika, uniformisnaih i neuniformisanih, koji su angažovani 17. i 18. oktorbra sa precizno definisnaim zadacima i sredstvima koja su koristili u zadacima.

Ona je predlagala da hitno treba tražiti izvještaje od ministra o primjeni sredstava prinude od svih policijskih službenika kao i ocjenu zakonitosti sredstava prinude.

Jonica je tražila da Odbor konstatuje da nije dobio nijednu relevantnu i na dokazima utemeljenu informaciju od nadležnih organa da je bio planiran napad na Skupštinu, navodeći da je upravo to uzeto kao osnov za upotrebu sile 18. oktorbra.

„Što uz navode ministra Konjevića i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da o takvim namjerama nisu imali saznanja, policijsku akciju i primjenu sredstava prinude čini neosnovanim“, dodala je Jonica.

Prema njenim riječima, prekomjerna upotreba sile, hapšenje poslanika i novinara, ostrašćeno izvještavanje Javnog servisa i drugih vlastima bliskih medija, podigli su tenzije, proizveli uznemirenost građana, stvorili rizike po mir i stabilnost države i proizveli očekivane reakcije građana.

„Činjenica je da moji zaključci nisu usvojeni i da se o njima nije glasalo ali će ostati u pisanoj formi, kao svjedočanstvo da će se o događanjima 17. i 18. oktobra morati pričati istina, kad tad u Skupštini Crne Gore“, rekla je Jonica.

Ona je poručila da će biti na protestima u subotu.

„Nakon ovakvog pristupa ovom pitanju kolega iz Odbora, smatram da sav rizik po bezbjednost i stabilnost Crne Gore u narednim danima preuzimaju oni, i državni organi“, zaključila je Jonica.

 

MINA

Portal Analitika