Politika

LPCG: Crna Gora zadnji dio evropske i NATO slagalice

Crna Gora je posljednji i ključni dio velike evropske i NATO slagalice globalne sigurnosti i saradnje na vrijednostima vladavine prava i liberalne demokratije. U posebno osjetljivom geopolitičkom trenutku, vrlo je važno nastupiti odvažno i predvidjeti najbolja moguća ishodišta te očuvati jedinstvo i ojačati koheziju među članicama NATO saveza, nastavkom procesa proširenja koji će, konačno, osigurati prostor Mediterana i relaksirati ovaj dio Evrope od potencijalnih talasanja na mapi globalne politike”, izjavila je potpredsjednica Liberalne partije Satka Hajdarpašić zagrebačkom portalu Energy Press.
LPCG: Crna Gora zadnji dio evropske i NATO slagalice
Portal AnalitikaIzvor

 “Crna Gora je pokazala odgovornost i spremnost da se nosi sa ovim istorijskim  procesom. Načelni preduslov koji su identificirali na Samitu u Velsu, u završnoj su fazi potpune implementacije. Osim vladavine prava i reforme sigurnosnih službi, primjetan je i snažan tempo porasta podrške javnosti članstvu Crne Gore u ovaj savez. To je i jedina država u istoriji NATO proširenja koja će, sada već sigurno, pozivnicu za članstvo dobiti između dva Samita NATO saveza, a o njoj će u decembru odlučiti savjet ministara zemalja članica alijanse. Ovo jeste još jedna potvrda važnosti procesa koji se odvijaju na Balkanu. Prijem Crne Gore bio bi i snažna poruka cijelom regionu za daljom emancipacijom, snažnijim reformama i demokratizacijom što će ubrzati i prijem država Zapadnog Balkana u članstvo EU. Svakako da ovi procesi nailaze na neodobravanje određenih struktura, kako na nacionalnom i regionalnom, tako i na globalnom nivo, stavljajući Crnu Goru ali i naše NATO partnere pred još veće izazove”, kazala je Hajdarpašić.

Kako je dodala, u tom smislu možemo posmatrati i posljednja događanja u Crnoj Gori i pokušaje vođenja nasilne politike koju predvodi konzervativni i desničarski opozicioni blok.

“Jasno se opredijelivši protiv NATO članstva, pozivajući na svoje političke skupove svještenstvo Srpske pravoslavne crkve, propraćene ikonografijom ruskih obilježja, organizatori takvih skupova nedvosmisleno su potvrdili ono o čemu se nezvanično govori. Promptna reakcija ruskog Ministarstva vanjskih poslova i pojedinih analitičara iz Moskve, ali i njihovo govorkanje o zaoštravanju sukoba, otvoreno je vratilo na scenu retoriku koja znači miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore i njen dalji put u NATO. No, većinska Crna Gora i ostale političke partije bilo vlasti bilo opozicije jasnog su opredjeljenja da je NATO životno pitanje za Crnu Goru. Odgovornim, zajedničkim, djelovanjem svih nas, vrlo brzo ćemo i dostići takav cilj”, zaključila je Hajdarpašić.

Portal Analitika