NATO

Mašulović: Posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji

Generalni direktor za politiku odbrane, dr Ivan Mašulović, učestvovao je na sastanku političkih direktora za politiku zemalja zapadnog Balkana (Western Balkans Defence Policy Directors – WBDPD), koji se održao u okviru Sveobuhvatnog regionalnog sastanka ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (Comprehensive regional ministerial – CRM).
Mašulović: Posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji
Portal AnalitikaIzvor

Politički direktori razgovarali su o projektima koji se realizuju u regionu u oblasti odbrane, mogućnostima za unapređenje saradnje, kao i o aktuelnim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama.

Generalni direktor Mašulović je ponovio posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji i realizaciji zajedničkih projekata, kao osnovu za ostvarivanje dugoročne stabilnosti i prosperiteta regiona Zapadnog Balkana. U tom smislu, iskazao je zadovoljstvo rezultatima koje su države regiona ostvarile zajedničkim učešćem u misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu, realizacijom zajedničkih vježbi i obuka, što je od posebne važnosti za podizanje kapaciteta oružanih snaga i dostizanje njihove pune interoperabilnosti u skladu sa NATO standardima.

Imajući u vidu bezbjednosne izazove i prijetnje, Mašulović je ukazao na značaj unapređenja saradnje u oblastima Cyber odbrane, reagovanja u vanrednim situacijama i zajediničkog djelovanja na aktuelnu migrantsku krizu.

Takođe, upoznao je učesnike sastanka sa rezultatima koje je Crna Gora ostvarila na putu evroatlantskih integracija, uz uvjerenje da će to biti prepoznato od strane partnera i rezultirati  pozivom Crnoj Gori za članstvo u NATO na decembarskom sastanku ministara vanjskih poslova.

Sveobuhvatni regionalni sastanak, treći po redu, održava se danas i sjutra u Dubrovniku.

Portal Analitika