Svijet

Putin i Asad u četiri oka o teroristima

Predsjednik Sirije Bašar Asad juče je posjetio Moskvu i razgovarao sa šefom ruske države Vladimirom Putinom
Putin i Asad u četiri oka o teroristima
Portal AnalitikaIzvor

"Sinoć je u radnu posjetu Moskvi doputovao predsjednik Sirije Bašar Asad. Razgovarao je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u uskom i raširenom formatu", saopštio je pres-sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

On je dodao da su Putin i Asad razgovarali u četiri oka, a teme su bile borba protiv "terorističkih grupa i nastavak ruskih vazdušnih udara u Siriji".

Sastanku su se, kazao je, kasnije pridružili drugi najviši ruski zvaničnici.

Peskov je rekao da je Asad obavijestio ruskog lidera o situaciji u Siriji i planovima režimskih snaga.

"Razgovor je trajao prilično dugo, a pitanja o kojima se razgovaralo su razjašnjena", rekao je Peskov novinarima u Moskvi.

Lideri dvije države su razgovarali o pitanjima vezanim za nastavak operacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i sirijske vojske.

"O borbi sa terorističkim, ekstremističkim grupacijama, pitanjim vezanim za nastavak ruske operacije, o podršci ofanzivi sirijskim Oružanim snagama. Predsjednik je bio detaljno informisan o situaciji u Siriji, o budućim planovima. Kao i o različitim aspektima bilateralnih odnosa", rekao je Peskov.

Rusija je 20. septembra pokrenula kampanju vazdušnih udara u Siriji, čija su meta položaji džihadista Islamske države.

Inače, Asadu je, kako se navodi, to prvo putovanje u inostranstvo od 2011.

Predsjednik Sirije smatra da bi, da nije bilo akcija Rusije u njegovoj zemlji, terorizam koji se proširio u regionu, proširio na još veću teritoriju, izjavio je on na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, navodi se u saopštenju Kremlja.

"Terorizam koji se sada raširio u regionu, da nije bilo vaših akcija i vaše odluke (akcija i odluke ruske strane) zauzeo bi mnogo veći prostor i raširio bi se na još većoj teritoriji. Ovi koraci su dobili potvrdu time što ste preuzeli učešće u borbenim akcijama u jednom frontu za borbu sa terorizmom", naveo je Asad.

Rusija je u ovoj situaciji u Siriji polazila od toga da je dugoročno rješenje krize u ovoj zemlji moguće samo kroz politički proces, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa sirijskim kolegom Bašarom al Asadom.

"Mi polazimo od toga da će na osnovu pozitivne dinamike borbenih akcija na kraju ipak moći da se postigne dugoročno rješenje na osnovu političkog procesa uz učešće svih političkih snaga, etničkih i religioznih grupa. I na kraju, odlučujuća riječ treba da ostane isključivo sirijskom narodu", izjavio je ruski lider.

Izvor: b92.net

Portal Analitika