NATO

Lukšić: Afirmisali smo Pokret za neutralnost

Pokret za neutralnost podnio je tužbu protiv ministra vanjskih poslova Igora Lukšića i njegovog resora zbog denunciranja te NVO tokom ministrove posjete Njemačkoj 24. marta, a što je, kako navode, objelodanjeno objavljivanjem interne depeše ambasade u Berlinu. Pokret za neutralnost traži od Lukšića i države naknadu štete u iznosu od 10.000 eura, piše Dan.
Lukšić: Afirmisali smo Pokret za neutralnost
Portal AnalitikaIzvor

Lukšić je u odgovoru na tužbu ocijenio da Pokret za neutralnost nije dostavio nijedan dokaz za svoje navode, ukazujući da NVO nema službenu evidenciju Ambasade Crne Gore u Saveznoj Republici Njemačkoj.

„Ono što samom tužbom nije sporno jeste činjenica da je drugotuženi zaista ministar vanjskih poslova i evropskih integracija u Vladi Crne Gore, te da je prilikom zvanične posjete SR Njemačkoj iznio određena zapažanja koja se tiču NATO integracija, i u vezi s tim situaciju u Crnoj Gori. Predmetna zapažanja su u formi zabilješke evidentirana i shodno međunarodnim uzusima zavedena u Ambasadi Crne Gore u SR Njemačkoj, i dalje proslijeđena Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija. Dakle, zapažanja i razgovori koje je drugotuženi obavio nijesu stenogramski bilježeni, već kao zabilješka od strane službenika ambasade, koji se dalje kao izvještaj šalje Ministarstvu, tako da je zbog toga neophodno imati na uvid original zabilješke, kako bi se mogao utvrditi njen sadržaj, a ne paušalno tumačiti šta je drugoguženi ili bilo ko mislio da kaže ili kazao“, navodi se u odgovoru Lukšića na tužbu.

On je kazao da stav da postoje određene nevladine organizacije koje su „anti-NATO orijentisane i šalju takve poruke“ nije izrečen kako bi se nanijela šteta Pokretu za neutralnost, već da predstavlja realnu činjenicu.

„Smatramo ne da je povrijeđen poslovni ugled tužioca, već naprotiv, da je njegov poslovni ugled afirmisan, jer je pred međunarodnom zajednicom iznijet stav da u Crnoj Gori postoje i institucije koje djeluju sa drugih polazišta, drugačijih od zvaničnog sgava države. Pri tome, za takav svoj stav gužilac koristi svaku priliku da ga promoviše i približi građanima, pa tako gumačimo i ovu tužbu“, piše u odgovoru.

Navodi se da iz tužbe nije jasno kako se Pokret za neutralnost doveo u vezu sa Ruskom federacijom i Ambasadom Rusije u Crnoj Gori jer ih, kako se ističe, Lukšić nije dovodio ni u kakvu vezu.

„Očigledno je da je Pokret za neutralnost, iz samo sebi poznatih razloga, povezao sebe i Rusku federaciju tako što je sadržaj zabilješke izvlačio iz konteksta“, navodi se u odgovoru na tužbu.

„Uzimajući u obzir navode iz odgovora na tužbu Lukšića i MVPEI, odnosno Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa, mogu kazati da nas njihovi navodi i ne čude. Čudi nas jedino odakle hrabrost i smjelost ministru Lukšiću da bilo šta progovori. Očito da ministar i vrhuška koju predstavlja ne poznaju bilo kakve moralne principe, pa samim tim, savjest za njih označava misaonu imenicu“, kazao je predsjednik skupštine Pokreta za neutralnost Ognjen Jovović.

Prema njegovim riječima jedno samo treba napomenuti afera „Depeša” jasno je pokazala da aktivnosti ministra Lukšića spadaju u aktivnosti jedne rijaliti zvijezde.

„U duhu oligarhijske starlete, ministar Lukšić je sebi dao za pravo da se bavi klevetama, denuncijacijama i iznošenjima neistina na račun svakog ko se suprotstavi oligarhiji koju predstavlja“, ocijenio je Jovović.

On ističe da su njegove aktivnosti, što se, kako navodi, vidjelo iz priloženih depeša, jasno pokazale da je Lukšić poslat po zadatku svog šefa da iskaže i ponudi sve samo da se dobije pozivnica za NATO.

Pokret za neutralnost tužbu je podnio nakon afere „Depeša“ koju je pokrenuo Dan, kada je objavljen interni izvještaj koji je potpisala tadašnja ambasadorka u Njemačkoj Vera Joličić Kuliš, a koji je zaveden u Ministarstvu vanjskih poslova pod brojem 06/3 516/7. Povod za tužbu bila je Lukšićeva izjava data tokom sastanka sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Frankom-Valterom Štajnmajerom, kada je izrekao da se ruski pritisak na Crnu Goru odvija preko brojnih struktura od Srpske pravoslavne crkve (SPC), opozicionih partija do određenih nevladinih organizacija.

Izvor: Dan

Portal Analitika