Društvo

Liječenje u inostranstvu: Za osam mjeseci država platila 5,1 milion eura

Liječenje pacijenata u zdravstvenim ustanovama van Crne Gore, mahom u Srbiji, ali i Turskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj i još nekim državama, koštalo je prošle godine našu zemlju 8,31 milion eura, dok je u prvih osam mjeseci ove godine u te svrhe izdvojen 5,1 milion eura.
Liječenje u inostranstvu: Za osam mjeseci država platila 5,1 milion eura
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović kazao je Pobjedi da je za liječenje naših osiguranika u Srbiji za prošlu godinu ispostavljena faktura od 5,34 miiona, a u ostalim zemljama 2,97 miliona eura.

- Ove godine, za osam mjeseci, za liječenje u Srbiji biće izdvojeno 3,19 miliona eura, a u ostalim državama u inostranstvu 1,9 miliona – kazao je Hrapović.

Zakon

Crnogorski osiguranici najčešće se na liječenje upućuju u Srbiju, ali uputi se daju i za Tursku, Hrvatsku i Njemačku, zatim Italiju, Francusku i Švajcarsku. Najviše pacijenata upućuje se u Srbiju, a najskuplja su hematoonkološka liječenja koja koštaju od 100.000 do 300.000 eura i koja se obavljaju u medicinskim centrima izvan Srbije i za njih se, kako je potvrdio Hrapović, izdvaja i najviše novca.

- Transplantacije organa koštaju od 60.000 do 150.000 eura. Ova liječenja obavljaju se van Srbije, u drugim inostranim državama - rekao je prvi čovjek Fonda.

Osiguranici se na liječenje van Crne Gore upućuju saglasno Zakonu o zdravstvenom osiguranju, ukoliko oboljenja od kojih boluju ne mogu uspješno da se liječe u našoj zemlji.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Izvor: Pobjeda

Foto: dan.co.me

Portal Analitika