Politika

Sjednica Odbora prekinuta, sjutra zaključci

Sjednica Odbora za odbranu i bezbjednost, na kojoj su razmatrane informacije povodom aktuelne bezbjednosne situacije u Crnoj Gori, završena je poslije pet sati rasprave i biće nastavljena sjutra.
Sjednica Odbora prekinuta, sjutra zaključci
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sjednici, koja je održana u prostoriji za razmatranje materijala označenih stepenom tajnosti i bila zatvorena za javnost, prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova i pravde Raško Konjević i Zoran Pažin, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, Dejan Peruničić, direktor Uprave policije Slavko Stojanović i specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Predsjednik Odbora, Mevludin Nuhodžić, kazao je da je sjednica bila u fokusu realizacije zaključaka prethodne sjednice Odbora.

„Razmatrali smo informacije u okviru zaključaka sa prethodne sjednice. Imali smo kvalitetnu raspravu i diskusiju, koja je bila sadržajna, ali zbog obaveza naših gostiju i zasijedanja kolegijuma naš sastanak će biti nastaljen sjutra“, rekao je Nuhodžić novinarima u parlamentu.

Termin sjednice biće naknadno saopšten.

Crnogorski parlament sjutra će razmatrati aktuelnu bezbjednosnu situaciju u državi u vezi sa protestima Demokratskog fronta u Podgorici.

Na sjednici Odbora koja je održana u nedjelju uveče na istu temu, usvojeni su zaključci u kojima se navodi da to skupštinsko tijelo očekuje od tužilaštva da pruži institucionalni odgovor i u najkraćem roku pravnu ocjenu događaja, koji za posljedicu imaju više povrijeđenih policajaca, novinara, građana, oštećenje materijalnih dobara i druge oblike štete, sa ciljem zaštite ustavnog poretka i vladavine prava.

Odbor je povodom razmatranja aktuelne bezbjednosne situacije, u vezi sa protestima, a na temelju sprovedenog parlamentarnog nadzora, iskazao punu podršku svim nadležnim državnim organima u sprovođenju zakonom utvrđenih nadležnosti, sa ciljom zaštite ustavom zagarantovanih demokratskih vijednosti Crne Gore, integriteta, slobode i imovine svakog građanina.

Odbor je od Ministarstva unutrašnjih poslova zahtijevao preipsitivanje, u propisima predviđenoj proceduri, zakonitosti određenih preduzetih mjera i radnji pojedinaca, u cilju utvrđivanja eventualnih prekoračaenja ili zloupotrebe službenih ovlašćenja i sankcionisanje počinilaca.

Odbor je ocijenio neophodnim uspostavljanje političkog dijaloga u institucijama sistema, vjerujući da će se kroz dijalog ojačati međusobno povjerenja, kao i povjerenje u institucije sistema.

Mina 

Portal Analitika