Politika

Knežević: Đukanović i Marković da iznesu dokaze o ruskom finansiranju protesta

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević pozvao je premijera Mila Đukanovića i potpredsjednika Vlade Duška Markovića da iznesu dokaze za tvrdnje da su protesti Demokratskog fronta (DF) finansirani od strane Rusije. On je optužio Markovića da stoji iza policijske akcije usmjerene protiv demonstranata, ali i iza huligana koji su na nedjeljnom protestu izazivali incidente.
Knežević: Đukanović i Marković da iznesu dokaze o ruskom finansiranju protesta
Portal AnalitikaIzvor

„Radi se o ozbiljnoj gluposti koja bi, da nismo u jednom destabilizujućem i opasnom trenutku za građanski mir, trebala da bude predmet nekog neuropsihijatrijskog posmatranja. Odgovorno tvrdim da je DF sam iznio ove proteste. Pozivam Markovića i Đukanovića da saopšte da su proteste podržavali i finansirali Rusija, Srpska pravoslavna crkva i stranke u Srbiji. Ukoliko oni imaju ijedan dokaz da smo komandovali grupama huligana, da smo dobijali novac iz inostranstva, ja sam spreman – ne da se povučem iz političkog života, nego da snosim svaku krivičnu i materijalnu odgovornost u skladu sa zakonima ove zemlje. Ponavljam, to je najobičnija laž“, kazao je danas Knežević na konferenciji za medije održanoj u Podgorici.

On je naveo da pripreme za organizaciju protesta koji je najavljen za subotu 24. oktobar teku po planu. Skup je prijavljen Centru bezbjednosti Podgorica, ali DF još uvijek nije dobio odgovor. Knežević smatra da ne postoji razlog zbog kojeg bi najavljeni protest bio zabranjen. Prema njegovim riječima, javlja se veliki broj građana iz svih crnogorskih opština i više se, kako kaže on, ne radi samo o članovima i simpatizerima DF-a ili opoziciono nastrojenim građanima, „već svim ljudima koji su vidjeli da diktatorski režim Mila Đukanovića ne preza od toga da suspenduje Ustav i zakone ove zemlje, samo da bi ugušio slobodnu misao i ideju koja je proklamovana 27. septembra“.

Upitan da li je DF povodom najavljenog protesta kontaktirao druge opozicione partije, lider DNP-a je rekao da opoziciji nije upućen zvaničan poziv, osim u formi saopštenja, ali da je bitno da kolege iz opozicije uoče važnost aktuelne situacije i da budu na protestu. Prema njegovim riječima, svaki eventualni incident koji se desi u subotu ići će direktno na dušu DPS-a, odsnosno predsjednika i potpredsjednika te partije Mila Đukanovića i Duška Markovića.

„Očekujemo mirno okupljanje građana i nastojaćemo da izvršimo miran pritisak na institucije. Kada Đukanović bude vidio narodne zahtjeve, očekujemo da će se odlučiti da ispoštuje ono što je većinska volja građana Crne Gore – prelazna vlada i održavanje fer i demokratskih izbora. Da smo željeli da izazivamo bilo kakve incidente to smo mogli uraditi za naših 20-ak dana protesta. Da smo željeli da uđemo u Skupštinu, to smo mogli uraditi u posljednjoj nedjelji kada su ispred parlamenta bila tek nekolika pozornika. Nećemo dozovliti da nas tuče policija, niti da Đukanovićev represivni aparat gazi Ustav i zakone obračunavajući se sa mirnim demonstrantima“, poručio je on.

Komentarišući najave da DPS takođe za subotu planira da organizuje kontramiting, Knežević ih je upozorio da će tim potezom odvesti Crnu Goru u zbivanja za koja će isključivo oni snositi odgovornost i dodao da se država već nalazi na ivici građanskog rata.

„Ako će već da organizuju miting pozivam njega (Markovića) i Đukanovića da stanu ispred naroda kao što smo mi stali ispred nezadovoljnih građana koji samo traže pravo da se na demokratskim i fer izborima izjasne. Sve drugo bi bio kukavički čin i Đukanovića i Markovića, i nije ni ljudski, ni karakterno da se skrivaju iza uniformisanih kriminalaca i ljudi koji su brutalno učestvovali u prebijanju demonstranata i poslanika, gušeći mirne i demokratske proteste“, istakao je Knežević.

Upitan kako komentariše podnošenje krivične prijave protiv njega zbog sumnje da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, Knežević je rekao da je koristio nenasilne metode i da se samo gurao sa policajcem.

„Samo sam se gurao sa policajcem koji je imao 250 kilograma, sa još 30 kilograma oklopa. On me je sve vrijeme provocirao i pouzdano znam da se radi o istaknutom aktivisti DPS-a iz naselja Park Zagorič. Došli smo do pouzdanih informacija da je mene na skupu ničim izazvan udarilo neuniformisano lice, MMA borac Nikolaj Dragović, sezonski angažovan u vatrogasnoj službi Podgorice, i lice koje po opisu radnog mjesta tog dana nije trebalo da učestvuje u akciji čišćenja šatora. Za sve postoje snimci.Već smo najavili krivične prijave i protiv Raška Konjevića i (Nikole) Janjuševića i svih batinaša iz visokih redova u policiji koji su se proslavili batinajući goloruku narod“, rekao je Knežević.

Portal Analitika