Abiznis

UC: Unapređenje integriteta edukacijom carinika

U cilju podizanja svijesti o značaju borbe protiv korupcije, sagledavanja svih aspekata ove pojave, kao i upoznavanja sa načinima borbe protiv nje, počela je realizacija trećeg ciklusa obuka za carinske službenike. Sprovođenje obuka predviđeno je planom specifične obuke usmjerenim na poštovanje principa integriteta, etike i borbe protiv korupcije.
UC: Unapređenje integriteta edukacijom carinika
Portal AnalitikaIzvor

„U PJ Carinarnica Kotor i PJ Carinarnica Bijelo Polje, dana 14.i 19.oktobra 2015.godine, održane su obuke za carinske službenike, koji su prema opisu poslova posebno izloženi prijetnji od korupcije. Polazeći od pojma korupcije, vrste i indikatora, metoda identifikovanja, procjene rizika od korupcije i njenih negativnih posljedica, te načina prijavljivanja, istaknut je značaj principa integriteta i antikoruptivnih mehanizama koje realizuje Uprava carina. Naglašena je snažna opredijeljenost Uprave carina da sprovede mjere u pravcu otkrivanja i suzbijanja korupcije, uz podsjećanje da su protiv određenog broja carinskih službenika u toku krivični postupci zbog sumnji da su počinili koruptivna krivična djela.  Takođe, istaknuta je uloga Etičkog odbora i Povjerenika za etiku, kao preventivnih mehanizama  u  jačanju ugleda i integriteta carinske službe, kroz praćenje primjene Etičkog kodeksa, te predstavljena svrha Etičkog kodeksa i etičkih smjernica, etičkih standarda i pravila ponašanja. Kroz konkretne primjere iz prakse razmatrane su etičke dileme i principi etičkog ponašanja“, saopšteno je Portalu Analitika iz Uprave carina.

Učesnicima je prezentirana Riziko mapa pojedinačnih radnih mjesta koja je izrađena u sklopu inoviranog plana integriteta, kao i mjere za smanjenje rizika, u cilju upoznavanja službenika sa rizicima i prijetnjama od korupcije kojima su izložena radna mjesta.

„Učesnici su evaluacijom ocijenili obuku kao pozitivan doprinos proširivanju znanja o korupciji, kao negativnoj pojavi, upoznavanju sa preventivnim i konkretnim mjerama u borbi protiv ove pojave,  te neophodnosti ličnog i profesionalnog angažovanja u borbi protiv korupcije.  U cilju podizanja nivoa javne svijesti o problemu korupcije i ohrabrivanja što većeg broja građana da prijave korupciju nadležnim organima, u okviru obuke PJ Carinarnicama Kotor i Bijelo Polje su distribuirani i promotivni flajeri „Ni centa za mito”, koje je izradila Uprava za antikorupcijsku inicijativu. Obukama je prisustvovalo 36 carinskih službenika, a predavači su bili: Menadžer za integritet i načelnica Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Ana Vuletić, predsjednik Etičkog odbora Radivoje Pejović, samostalni savjetnik za unutrašnju kontrolu Božidar Lazarević, kao i Povjerenici za etiku u PJ Carinarnici Kotor Branko Pavićević i PJ Carinarnici Bijelo Polje Anes Feleć.

Portal Analitika