Svijet

U ruskim vazdušnim napadima u Siriji 370 mrtvih

Od početka ruskih vazdušnih napada u Siriji, poginulo je 370 ljudi, uglavnom pobunjenika, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.
U ruskim vazdušnim napadima u Siriji 370 mrtvih
Portal AnalitikaIzvor

Direktor opservatorije Rami Abdel Rahman tvrdi je da je od 370 poginulih, trećina civila. Tačnije poginula su 243 pobunjenika, među kojima 52 borca Islamske države i 127 civila. Među civilnim žrtvama je bilo 36-oro djece i 34 žene.

Rusija je počela bombardovanje prošlog mjeseca u sardnji sa vladom u Damasku, navodeći da gađa Islamsku državu i druge teroriste. Sirijski pobunjenici i njihove pristalice optužuju Rusiju da gađa umjerene i islamističke pobunjenike u pokušaju da ojača režim.

Ruska bombardovanja su pogodila više provincija širom zemlje, uključujući uporišta ID u provinciji Raka.

U saopštenju Opservatorije navodi se da je danas među ubijenima jedan komandant pobunjenika, kao i više civila, članova porodica pobunjeničkih boraca, prenijela je agencija AFP.

Direktor Opservatorije Rami Abdulrahman je naveo da je komandant pobunjenika bio načelnik štaba grupe Prva obalska divizija, koja djeluje u sklopu pobunjeničke "Slobodne sirijske vojske".

U napadima je povrijeđeno više desetina ljudi, a očekuje se da će broj poginulih rasti zato što jedan broj povrijeđenih ima teške povrede opasne po život, rekao je Abdulrahman.

Provincija Latakija, u kojoj se nalazi rodno selo predsjednika Sirije Bašara al Asada, uporište je sirijskog režima, ali dio teritorije drže opozicione snage, uključujući islamističke borce.

Izvor: b92.net

Portal Analitika