Svijet

Slovenija angažovala vojsku zbog izbjeglica, problemi na granici u Hrvatskoj

Slovenačke vlasti su saopštile da će angažovati vojsku radi kontrole ulaska izbjeglica iz Hrvatske, ali će zahtijevati i pomoć Evropske unije. Veliki broj izbjeglica provodi dane i noći na otvorenom a hladno vrijeme im dodatno otežava njihov put prema zemljama zapadne Evrope.
Slovenija angažovala vojsku zbog izbjeglica, problemi na granici u Hrvatskoj
Portal AnalitikaIzvor

Izbjeglička kriza na Balkanu dodatno je povećana nakon što je u petak u ponoć Mađarska zatvorila svoju granicu sa Hrvatskom, tako da izbjeglice sada žele preko Slovenije putovati prema zemljama zapadne Evrope.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Slovenije do sada je preko 5.000 izbjeglica ušlo u Sloveniju iz Hrvatske. Međutim dodatni problem je što sada Hrvatska želi ograničiti broj izbjeglica koje ulaze iz Srbije, prenosi Reuters.

U Srbiji se prema nekim procjenama nalazi preko 12.000 izbjeglica a na granici između Srbije i Hrvatske je oko 2.500 izbjeglica. Izbjeglice ističu da im je hladno i da ne znaju kako će izdržati.

Na graničnom prijelazu Berkasovo - Bapska, koji je bio zatvoren nekoliko izbjeglica je probilo policijski kordon a počeli su prelaziti i nekntrolisanim putevima koje policija ne nadzire.

klix.ba

Portal Analitika