Protokol

Pejanović-Đurišić na Sveobuhvatnom regionalnom ministarskom sastanku

Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić učestvovaće 21. i 22. oktobra na Sveobuhvatnom regionalnom sastanku ministara obrane zemalja Jugoistočne Europe (Comprehensive regional ministerial - CRM) koji se ove godine održava u Dubrovniku.
Pejanović-Đurišić na Sveobuhvatnom regionalnom ministarskom sastanku
Portal AnalitikaIzvor

Sveobuhvatni regionalni sastanak obuhvata susrete ministara odbrane i zvaničnika za obrambenu politiku tri regionalne inicijative: Američko-jadranske povelje (A-5), Foruma ministara odbrane zemalja jugoistočne Europe (SEDM South East Defence Ministerial Initiative) i Političkih direktora za odbrambenu politiku zemalja zapadnog Balkana (WBDPD Western Balkans Defence Policy Directors).

Tokom dva dana, ministri i drugi visoki zvaničnici za odbrambenu politiku raspravljaće u okviru navedenih inicijativa o regionalnoj sigurnosnoj i odbrambenoj saradnji, kao i o aktuelnim izazovima i prijetnjama sigurnosti.

Ovo je treći po redu sveobuhvatni sastanak ministara odbrane. Prvi je održan u Sloveniji 2013. godine, a prošle 2014. godine domaćin je bila Crna Gora.

Sveobuhvatni ministarstki sastanak postao je jedan od najvažnijih događaja odbrambene saradnje u regionu jugoistočne Evrope.

Cilj sastanka je jačanje regionalne saradnje na polju odbrane u zajedničkim projektima na aktuelne teme iz oblasti sigurnosti.     

Portal Analitika