Politika

Cdu: DF i istomišljenici u Moskvi imaju zajedničke motive

Crnogorska demokratska unija ocjenjuje da poruke koje se ovih dana upućuju iz Moskve prema Crnoj Gori sasvim jasno i otvoreno ukazuju na pokušaje da se utiče na političke procese u našoj zemlji.
Cdu: DF i istomišljenici u Moskvi imaju zajedničke motive
Portal AnalitikaIzvor

-NATO agenda i evro-atlanska orijentacija nije novo opredjeljenje Crne Gore. Ta je pozicija danas većinski stav u našoj zemlji. S druge strane, pozicija Ruske Federacije prema Alijansi i prema njenom proširenju nije novost, a ni iznenađenje. Oba su ta stava jasna i legitimna, baš kao i razumijevanje i podrška koje Crna Gora ima u zemljama koje su članice NATO, što je potvrđeno i tokom nedavne posjete generalnog sekretara NATO i 28 ambasadora. Međutim, ono što nije i ne može biti legitimno, niti prihvatljivo, jeste saopštenje ruskog Ministarstva inostranih djela, a posebno ne izjave i poruke  generala Rešetnjikova, navodi se u saopštenju Cdu. 

“Ako se prvo može ocijeniti kao unaprijed pripremljena "umivena" prijetnja i miješanje u unutrašnje  stvari naše zemlje, drugo je zapravo besprizorna i agresivna poruka koja sadrži monstruozne optužbe i neskrivene i uvredljive prijetnje”, smatraju u ovoj partiji.

Prema njihovim riječima, organizatori protesta u Crnoj Gori su jasno iskazali svoju poziciju prema crnogorskom članstvu u Alijansi.

-Oni su protiv. Uz to, njihova osnovna namjera je da ugroze političku stabilnost i spriječe mogućnost da budemo NATO članica. Kada se sve pomenuto uzme u obzir, lideri DF i njihovi istomišljenici u Moskvi imaju zajedničke motive, ciljeve i namjere. Ta "slučajna" podudarnost u stavovima i namjerama bi, ipak, mogla da bude korisna. Ako ne drugima, ono bar nekim partijama, stranačkim udruženjima i nevladinim organizacijama koje su ovih dana požurile da osude postupke države Crne Gore, ističe se u saopštenju.

U Cdu smatraju da je Crnoj Gori potrebna politička stabilnost i donošenje odluka u skladu sa našim interesima i sa crnogorskim Ustavom i zakonima.

-Obaveza je svih kojima je Crna Gora jedina domovina da daju svoj doprinos u tom procesu. Zajedništvo i saradnja svih crnogorskih demokratskih i građanskih snaga je garant očuvanja samostalnosti i stabilnosti naše Crne Gore, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika