Region

Slovenija razmišlja o vojsci na hrvatskoj granici

Slovenačka vlada je, nakon vanredne sjednice koja je potrajala do duboko u noć,parlamentu poslala izmjene Zakona o odbrani kojima se vojsci daju veća ovlašćenja.
Slovenija razmišlja o vojsci na hrvatskoj granici
Portal AnalitikaIzvor

Osim toga, kako piše list „Večer“, a prenosi hrvatski „Jutarnji“, Slovenija je Evropi poručila da je evropska solidarnost stavljena na ispit.

U saopštenju za javnost nakon završetka maratonske sjednice koja je počela u ponedjeljak u 21 sat navodi se da je priliv izbjeglica nadmašio sve mogućnosti na koje je Slovenija bila pripremljena.

Očekuje se da će slovenački parlament usvojiti taj amandman kasnije tokom dana, prenio je Rojters. 

"Ovdje se ne radi o uvođenju vanrednih uslova, već o jačanju kontrole na granici", izjavio je premijer Miro Cerar za nacionalni "Radio Slovenija".

Kako navode, samo je u ponedjeljak u Sloveniju ušlo 8.000 ljudi, dok ih je u Austriju prešlo njih 2.000, iako tamošnje vlasti tvde da se njihova politika prema primanju izbjeglica ne mijenja. 

„Pojačava se pritisak izbjeglica koje dolaze iz Republike Hrvatske koja ne najavljuje njihov ulazak u Sloveniju, nego ih bez nadzora i namjerno raspršeno šalje na državnu granicu. Zbog ponašanja susjednih država samo je juče u Sloveniji ostalo 6.000 ljudi, među njima najviše žena i djece“, navodi se u saopštenju slovenačke vlade. 

Prema ocjeni Ljubljane, Slovenija ne smije da dopusti da se izbjeglice bez nadzora zadržavaju na njenoj teritoriji. Zbog toga je vlada, između ostalog, potvrdila prijedlog dopuna Zakona o odbrani, koji omogućuje da se pod strogo određenim uslovima, na temelju odluke Državnog zbora, slovenačkoj vojsci mogu dodijeliti neka dodatna ovlašćenja. Prijedlog dopuna već će u utorak biti upućen u zakonodavni postupak. 

Istovremeno, slovenačka vlada najavljuje povećanje smještajnih kapaciteta za izbjeglice, ali i napominje da je Slovenija najmanja država na balkanskoj migracijskoj ruti i u skladu s time ima ograničene mogućnosti kako u pogledu učinka nadzora državne granice, tako i kada je riječ o brizi za izbjeglice. 

“Slovenija tako javno poziva članice EU i evropske institucije da se aktivno uključe u preuzimanje tog nesrazmernog tereta za našu državu. Sa slovenačkog gledišta na ispitu je evropska solidarnost. Iluzorno je očekivati da bi država od dva miliona građana mogla da zaustavi ili da riješi nešto što ni mnogo većim državama članicama nije uspjelo", navodi se u saopštenju. 

Uprkos tome, dodaje se, Slovenija će učiniti sve što je u njenoj moći da se na efikasan način nosi s izbjegličkom krizom, kao i da osigura neometano djelovanje države i život njenih građana, prenosi "Večer" . 

Matjaž Han iz Socijalnih demokrata (SD) je prije toga izjavio da vlada razmatra donošenje tog zakona, a s obzirom na to da će za njegovo izglasavanje biti potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, treba pozvati i opoziciju. 

Kako kaže, zakon bi, ako bude donesen, trebalo da omogući respektabilno upravljanje izbjegličkim talasom, prije svega da osigura red i mir na granici, bez upotrebe sile. Takođe, prema njegovim riječima, to ne znači proglašenje vanrednosg stanja. 

Han je istakao da se Evropi 'mora saopštiti da Hrvati ne kontrolišu situaciju s izbjeglicama'. 

Najavljeno je da će u utorak ujutru biti održana zatvorena zajednička sjednica parlamentarnih odbora za unutrašnje poslove, spoljnu politiku i odbranu.

Portal Analitika