Politika

Đonović: Front priprema državni puč

Bivši predsjednik i dugogodišnji poslanik Liberalnog saveza Ranko Đonović nema dilemu da je posljednjih dvadesetak dana Demokratski front obavljao pripreme za pokušaj državnog puča u Crnoj Gori i da su saučesnici u tom "nečasnom poslu protiv države Crne Gore oni koji su stali u odbranu ničim ugroženih prava uličnih kampera i pučistički nastrojenih demonstranata".
Đonović: Front priprema državni puč
Portal AnalitikaIzvor

"Korektan komentar ove situacije moguć je samo ako se događanja nazovi pravim imenom, pošto se prethodno ista pravilno razumiju. Dakle, posljednjih dvadesetak dana, a naročito 17. i 18. oktobra 2015. godine vršene su, od strane Demokratskog fronta, pripreme za pokušaj državnog puča u Crnoj Gori", rekao je Đonović za Dnevne novine. 

Na pitanje da li se smjelo dozvoliti da šatori budu postavljeni, Đonović odgovara da "vlast postavljanje šatora nije dozvolila, ali je tako nešto morala zabraniti i spriječiti".

"Ponašanje pripadnika, a naročito rukovodstva DF, prilikom uklanjanja šatora 17. i 18. ovog mjeseca nije manjak već kraj pameti i početak fizičkog nasrtaja na institucije crnogorske države. Saučesnici u tom nečasnom poslu protiv države Crne Gore su oni koji su stali u odbranu ničim ugroženih prava uličnih kampera i pučistički nastrojenih demonstranata, a protiv vrlo ugroženih prava pripadnika MUP-a kojima je očigledno bilo zabranjeno i da brane vlastiti fizički integritet!? Saučesnici prije svega su: URA, DEMOS, SNP, neke NV0 i njima slični", kaže Đonović.

Đonović naglašava da ono što će se dešavati narednih dana (a ne mjeseci) ne zavisi od ovako destruktivne anticrnogorske opozicije (DF) već od odgovornih i odlučnih poteza crnogorske vlasti.

"Minoran politički uticaj DF-a, dakle, može se u tom slučaju mjeriti samo danima, a nikako mjesecima. Svojim nestankom DF će ojačati manje-više druge političke subjekte na crnogorskoj političkoj sceni, a istovremeno obeshrabriti one van Crne Gore koji su zapravo i centar anticrnogorskog djelovanja već vjekovima", poručuje Đonović za Dnevne novine.

Komentarišući pitanje da li su demonstracije isključivo dio anti-NATO kampanje ili se radi i o pokušaju državnog udara i nasilnog smjenjivanja vlasti, Đonović ističe da je opoziciji, "zajednička mržnja prema DPS-u i premijeru Milu Đukanoviću jer je on u ovom trenutku glavna smetnja ka ostvarenju i jednog i drugog cilja".

"Zahtjevi DF-a su krajnje nerealni, nelogični i nelegitimni. 

Jedan od njih je i sprečavanje prijema u NATO, jer znaju da je NATO još jedan garant državne stabilnosti i postojanosti Crne Gore. Nijesu slučajno protesti baš sada organizovani. No, ipak Crna Gora, kakva god bila danas, vjerujem, nikad nije bila jača i samosvjesnija. Vjerujem da je dorasla predstojećim izazovima i da će spremno i u miru dočekati decembarsku pozivnicu za članstvo u Sjeveroatlantskom savezu", poručio je Đonović. 

Portal Analitika