Zanimljivosti

VIDEO: Kako spavaju astronauti u svemiru

Mnogo faktora utiče na san. Vjerovatno sama pomisao kosmonauta da se nalaze u vasioni remeti san. Nedostatak sna prouzrokuje tenziju i smanjenu koncentraciju, drugačije rečeno povećava vjerovatnoću da nešto krene po zlu.
VIDEO: Kako spavaju astronauti u svemiru
Portal AnalitikaIzvor

Kako bi izbjegli plutanje i udaranje o razne stvari tokom spavanja, astronauti pričvršćavaju svoje specijalno dizajnirane vreće za spavanje za zid ili pod.

Posada šatla izbjegava spavanje u kokpitu, jer toplota i sunčeva svjetlost koja ulaze kroz prozor može da remeti san astronauta koji nema masku. Ponekad san može biti ometen zbog mučnine usljed kretanja u svemiru. Spavanje u prostorima sa više astronauta takođe može da bude problem pošto članovi posade vrlo lako mogu da čuju jedni druge.

NASA je sama otrkila da su uobičajeni ljekovi protiv nesanice i insomnie, pilule za spavanje i ljekovi protiv bolova. Unutrašnji časovnik kontroliše cirkadijalni ritam koji proizvode cikluse koji traju 24,2 časa.

Časovnik se sam namješta svako jutro samim izlaganjem organizma svjetlosti. U svemirskoj stanici dan i noć se mijenjaju svakih 45 minuta. Kako bi izbjegli sunčeve zrake, koji itekako mogu da smetaju, astronauti pokrivaju prozire i nose maske za spavanje, a za izolovanje od stalne buke koju prave filteri za vazduh i ostala oprema koriste se čepići za uši.

Nije dovoljno samo vezati se za zid, već je neophodno da se i ruke drže ukršteno jer vrlo lako mogu da se podignu i "lebde" iznad njih. Prema treneru astronauta, Robertu Frostu, ventilacija takođe mora da bude na visini zadatka jer "ugljen dioksid koji astronauti izdahnu, ne nestaje kao na Zemlji, već stoji mirno ispred njihovih usta i čeka da ga astronaut ponovo udahne."

 

Portal Analitika