Abiznis

Brodska linija od Virpazara do Skadra

U cilju podržavanja održivog turizma i socio-ekonomskog razvoja od izuzetnog značaja je realizovanje državnog projekta - uspostavljanje međunarodnih plovnih puteva na Skadarskom jezeru (Skadar-Virpazar-Rijeka Crnojevića i Bar-VirpazarRijeka Crnojevića), kao i dalje unapređivanje turističke infrastrukture - stoji u Nacrtu plana upravljanja (2016-2020) Nacionalnog parka ,,Skadarsko jezero“.
Brodska linija od Virpazara do Skadra
Portal AnalitikaIzvor

Posebna pažnja, kako je za Pobjedu istakao direktor NP ,,Skadarsko jezero“ Goran Škatarić, posvetiće se poboljšanju prekogranične saradnje sa odgovornom institucij o m n a d l e ž n o m z a upravljanje jezerom na albanskoj teritoriji. On navodi da bi realizacijom projekta i otvaranjem plovnog puta od Bara do Virpazara preko rijeke Bojane uz obogaćivanje ponude na Skadarskom jezeru cijeli predio oživio i privukao znatno veći broj turista.

- Valorizaciji Skadarskog jezera i rijeke Bojane, kao zajedničkim resursima dvije zemlje, posvećujemo posebnu pažnju u okviru bilateralnih odnosa i saradnje Crne Gore i susjedne Albanije. Zato ćemo raditi na otvaranju brodske linije od Virpazara do Skadra. Turistički potencijali jezera nijesu iskorišćeni onoliko koliko zaslužuju. Postoje turistički obilasci jezera i pružanje restoranskih usluga, ali nedovoljno za potpunu valorizaciju potencijala - ka- že Škatarić. Naravno, kako naglašava Škatarić, svi planovi koji se prave moraju biti bazirani na održivom razvoju i zaštiti životne sredine.

- Otvaranje plovnog puta od Bara do Virpazara preko Bojane dodatno bi podstaklo promociju ovog regiona. U cilju realizacije novih i nastavka aktuelnih projekata posebno će doprinijeti privlačenje sredstava iz fondova IPA. Svemu tome značajan doprinos daće i izgradnja mosta na Bojani, dok će nasipi na rijeci, postavljeni prevashodno u preventivne svrhe, otvoriti mogućnost i za plovidbu, kao i za izgradnju infrastrukturnih objekata, marina, ugostiteljskih i smje- štajnih objekata, kako sa crnogorske tako i sa albanske strane - kaže Škatarić.

Portal Analitika