Politika

MARKOVIĆ: Postoje određeni rizici zbog najavljenog protesta DF-a

Potpredsjednik Vlade Duško Marković, gostujući u emisije U raljama života na Atlas televiziji, rekao je da je bezbjedonosna situacija u Crnoj Gori stabilna, ali da postoje određeni rizici zbog najavljenog protesta DF-a u subotu.
MARKOVIĆ: Postoje određeni rizici zbog najavljenog protesta DF-a
Portal AnalitikaIzvor

Marković je predstavnika demonstranata pozvao na politički dijalog, ali i rekao da će država čuvati ustavni poredak ako dođe do njegovog kršenja. Takođe je izjavio da ima informacije da "nacionalističke strukture u Srbiji podržavaju proteste, ali ne i srpska vlast". Ponovio je da policija nije napadala demonstrante ispred Skupštine, a privodila samo izgrednike, te da će nadležni organi utvrditi da li je bilo prekoračenja ovlašćenja.

Nakon nedjeljne šetnje Demokratskog fronta i najavljenog skupa u subotu, potpredsjednik Vlade Duško Marković ponovio je da je Crna Gora stabilna, ali da rizici postoje.

- Sasvim je izvjesno i želim potpuno odgovorno da kažem da je ta stabilnost pred izazovom jer su protesti najavljeni za sljedeću nedjelju. Oni su zvanično najavljeni kao mirni protesti, mirna šetnja, ali nakon jasnog saopštavanja da je cilj tih protesta u subotu - rušenje vlasti -  ipak nam to mora skrenuti pažnju. Treba da budemo oprezni i spriječimo svaku eskalaciju nasilja, nelegitimno rušenje vlasti i ugrožavanje institucija - kazao je on.

Marković je istakao da Vlada neće prihvatiti ultimatum opozicije da se do vikenda formira prelazna vlada.

- Od ostavke Vlade i prelazne vlade u subotu neće biti ništa, zbog toga što je to nedemokratski zahtijev, zbog toga što je to zahtijev koji odudara od političkih i demokratskih standarda. Vlast se konstituiše na izborima. Ona se nakon izbora odvija u parlamentu, ali i drugim institucijama. I Vlada je, naravno, u vrijeme svog mandata izložena svakoj vrsti provjere, ali i pada, ali kada za to postoji jasna podrška parlamentarne većine. Ako bi Vlada bila u situaciji da na zahtijev jedne političke grupacije, koja nije obezbijedila opšti politički konsenzus ili veći politički konsenzus njenim radom, već padom sa ulice, to je nedemokratski i necivilizacijski i vlada bi prihvatanjem tog zahtijeva i sama bila nedemokratska - kaže Marković.

Parlament i Vlada pozvali su DF na politički dijalog. Međutim, vlast će, kako je rekao Marković, čuvati ustavni poredak.

- Mi smo za taj politički dijalog, ali ne za ucjene i ultimatum. Mi smo spremni da branimo ustavni poredak i red i stabilnost u Crnoj Gori. Ako se bude nastavilo djelovanje van zakona i suprotno zakonu, imaće odgovor države kao i u svakoj drugoj državi. Da li bi moglo ovako da se ponašaju u Njemačkoj ili Francuskoj - upitao je on.

Potpredsjednik vlade ocijenio je da su proteste podržali od nacionalističkih krugova u Srbiji, ali ne i zvanične vlasti u susjednoj zemlji.

- Podržani su od nacionalističkih struktura iz Srbije koje su organizovane oko bivšeg predsjednika Demokratske stranke Srbije. Daleko od toga da mislimo da je zvanična Srbija uključena u ovo. Ali, postoje strukture koje su jako zainteresovane u Srbiji koje su jako zainteresovane da Crna Gora ne nastavi svoj evropski i evroatlantski put, i zbog toga su veoma akrtivni u Crnoj Gori na razne načine, pa i propagandne - kaže Marković.

On je izjavio da je je cilj protesta i kampanja protiv NATO-a, koju podržava i Rusija, što je njen legitimni interes. Uz to, mije ni potvrdio ni demantovao da demonstranti imaju finansijsku podršku Rusije.

- To neću da kažem, ali takve informacije dobijam. Danas sam od nekih naših građana sa sjevera, kod kojih se dolazilo u kuće i podsticalo da dođu na proteste nudeći novac za dolazak i ostanak na tim protestima, čuo da im se čak saopštavala jedna osnovna politička teza: da DF ima i finansijsku i političku podršku Rusije. Ja ne želim da vjerujem da je to tako. Možda su se šalili, a možda je i kampanja.

Potpredsjednik Vlade demantovao je da je policija u subotu ujutro napala demonstrante. Tvrdi da je jutarnji termin upravo izabran da bi se izbjegao konflikt.

- Privedeni su samo oni koji su ušli u zonu prekršaja. Cilj je bio da se, po zakonu, pruži asistencija komunalnoj policiji da ukloni nezakonito držani mobilijar ispred Skupštine. Policija je ušla na taj prostor da obezbijedi nesmetano izvršenje od strane komunalne policije. U tom trenutku došlo je do reakcije dijela građana koji su se bili na tom prostoru. Svjedoci smo da je bilo napada na policiju. Na žalost, i poslanik - predsjednik jedne partije - fizički je nekoliko puta nasrtao na policajca. Tek kasnije sam saznao da su privedena dva novinara, ali da nad njima nije primijenjena sila. Savjet za građansku kontrolu policije i unutrašnja kontrola utvrdiće da li je bilo grešaka i prekoračenja ovlašćenja - kaže Marković.

Potpredsjednik vlade zaključuje da je proteste koji su, zbog bine i šatora, od početka bili nezakoniti, Vlada tolerisala "jer je željela da dokaže evropski i demokratski kapacitet".

Izvor: Televizija Atlas 

Portal Analitika