Kultura

Vanesa Redgrejv u "Filozofskom teatru" zagrebačkog HNK: Nikada nisam odustala od aktivizma

Nakon izuzetno uspješne prve sezone, sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu predstavljena druga sezona projekta "Filozofski teatar", a posebna gošća bila je engleska glumica Vanesa Redgrejv, prenosi T portal.
Vanesa Redgrejv u "Filozofskom teatru" zagrebačkog HNK: Nikada nisam odustala od aktivizma
Portal AnalitikaIzvor

Književnici i pisci Artur Miler i Tenesi Vilijams prozvali su svojevremeno Vanesu Redgrejv "najvećom živom glumicom", a do danas je ova svestrana umjetnica jedina britanska glumica koja je osvojila najprestižnije nagrade za glumu: Oskara, Emija, Tonija, Olivijea, Zlatnu palmu i Zlatni globus.

Njen domaćin bio je publicista, prevodilac, urednik i rukovodilac projekta "Filozofskog teatra" Srećko Horvat, a glavna tema razgovora i druženja bio je njen dugogodišnji aktivistički angažman, zbog kojeg je često gubila uloge, pa su joj se zatvarala mnoga vrata i poslovne prilike. Uprkos tome, kako je i sama Redgrejv rekla, slijedila je svoje ideale i od aktivizma nikada nije odustala.

Pred mnogobrojnom zagrebačkom publikom koja je do posljednjeg mjesta i ovog puta ispunila Hrvatsko narodno kazalište, proslavljena glumica prisjetila se i svojih glumačkih početaka, profesionalnih izazova. Pričala je crtice iz privatnog života, govoreći o svom bogatom životnom iskustvu koje joj je pomoglo da i danas na život gleda s puno optimizma.

Priču Vanese Redgrejv rado su poslušale njene kolege Rade Šerbedžija, kao i Jelena Veljača, Damir Markovina, Goran Grgić i Iva Mihalić, zatim hrvatska lingvistkinja i ugledna feministkinja Rada Borić, jedna od najkarakterističnijih hrvatskih likovnih umjetnica Jagoda Buić, umjetnik Saša Šekoranja, arhitektica Maja Tedeski i brojni drugi ugledni gosti.

Sljedeći termin "Filozofskog teatra" najavljen je za 27. novembar, kada u goste dolazi britansko-pakistanski filozof, autor, sineasta i istoričar Tarik Ali.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Mara Bratoš

Portal Analitika