Politika

Darko TRIFUNOVIĆ: Rusi u Crnoj Gori žele svoje "arapsko proljeće"

Saopštenje ruskog Ministarstva vanjskih poslova ogolilo je pozadinu višednevnih protesta Demokratskog fronta, kazao je za Dnevnik 1 TVCG stručnjak za bezbjednost, prof. Darko Trifunović, profesor na Univerzitetu Fundan, jednom od najvećih u Kini, i predavač bezbjednost na fakultetima u Izraelu i Beogradu.
Darko TRIFUNOVIĆ: Rusi u Crnoj Gori žele svoje "arapsko proljeće"
Portal AnalitikaIzvor

On je dodao da je više nego jasno da je riječ o protestima koji imaju za cilj zaustavljanje Crne Gore na gotovo izvjesnom putu da dobije NATO pozivnicu, "što u ovom slučaju ne odgovara ruskim interesima".

Naime, rusko ministarstvo vanjskih poslova juče je ocijenilo kako uključivanje Crne Gore u proces evroatlantskih integracija ne vodi ka njenoj konsolidaciji i prosperitetu.

Trufunović takođe kaže da su mu protesti DF-a - od retorike do ikonografije - "otvorili niz bezbjednosnih pitanja koja su prerasla u jedan veliki bezbjednosni izazov Crne Gore".

- Ako neko želi nasilno, mimo zakona, mimo protokola, mimo demokratskih uzansi da ruši vlast, to je onda situacija koja je u mom domenu i ja ne mogu da se pomirim i mirno gledam kako neko cijepa poslaničke knjižice, kako neko sa poslaničkom knjižicom juriša na policiju. To su scene koje nisu karakteristične za zapadne demokratije; to su, ipak, scene koje su, nažalost to moram da kažem, karakteristične za neke afričke zemlje. Crna Gora je, ipak, evropska zemlja - kaže Trifunović.

On smatra i da to što Crna Gora "ima kartu za evropski put", a samo što je ne dobije i za NATO, nekom očito ne odgovara. A nakon saopštenja ruskog ministarstva vanjskih poslova - jasno je i kome i zbog čega.

- Ovdje se radi o čistoj anti-NATO kampanji, o sprovođenju golih ruskih interesa, jer vidimo da u Crnoj Gori žele da naprave neko "arapsko proljeće", da unesu nemir, da preko nekih svojih erksponenata ovdje vode neku svoju politiku, da sebe vrate na ovaj prostor, ne razmišljajući o interesima ljudi koji žive na ovim prostorima - zaključio je Trifunović.

Izvor i foto: Portal RTCG

Portal Analitika