Društvo

ŠTAJNAKER: Za zatvaranje poglavlja moraju se ispuniti konkretni uslovi

U narednoj fazi pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU, predstoje izazovi, odslikani kroz konkretne uslove koji se moraju ispuniti, kako bi se pristupilo zatvaranju datih poglavlja, kazala je ambasadorka SR Njemačke Gudrun Štajnaker.
ŠTAJNAKER: Za zatvaranje poglavlja moraju se ispuniti konkretni uslovi
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći danas predstavnicima nevladinih organizacija na temu "Tri godine od početka pregovora Crne Gore sa EU - pogled iz EU", u okviru projekta "Evropski kafe" koji organizuje Centar za građansko obrazovanje, u saradnji sa Fondacijom "Friedrich Ebert", ona je ocijenila da je "postignut značajan napredak u tehničkom aspektu pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU, sa više od polovine otvorenih pregovaračkih poglavlja".

Akcenat njegnog obraćanja bio je na politikama Evropske unije koje se odnose na migracije, zapošljavanje i socijalna pitanja, nauku i obrazovanje, ali se govorilo i o izbjegličkoj krizi i na koji način Evropska unija nastoji riješiti ovo pitanje u narednom periodu. Ambasadorka se posebno osvrnula na NATO integracije, govoreći o neophodnosti punog ispunjenja svih postavljenih uslova, u susret pozivu Crnoj Gori za punopravno članstvo u ovoj vojnoj alijansi, koja se očekuje u decembru.

"Evropski kafe" otvorila je izvršna direktorka CGO-a, Daliborka Uljarević koja je rekla da je "pregovaračni proces sa EU Crnu Goru uveo u intenzivan zakonodavni proces, koji je rezultirao institutom tzv. neutemeljnog zakonskog optimizma".

- Mnogo su bitnije obaveze čije ispunjavanje mora doprinijeti suštinskom jačanju državnih institucija i njihovim mjerljivim rezultatima. Samo takve institucije, koje su otverene za kadrovski kvalitet, i oslobođene neprimjerenog političkog uticaja, garant su istinskih reformi... Sve je manje strpljenja u crnogorskom društvu za sistemsku i političku opstrukciju procesa, što ovih dana možemo vidjeti i kao potencijalno bezbjedonosni problem - kazala je Uljarević.

Koordinatorka na programu evropskih integracija u CGO-u Ana Vujošević kazala je da "proces evropskih integracija Crne Gore jeste jednim dijelom otvoreniji od iskustava koja su imale neke druge zemlje u pregovorima, ali da je neophodno ovaj proces učiniti dodatno otvorenim, sa još konkretnijom ulogom civilnog društva u njemu, i da su upravo ovakvi susreti jako važni za snaženje civilnog društva da efektivnije djeluje ali i razumijevanje pozicije civilnog društva u državama članicama EU koje su veoma zainteresovane za tekuće reforme".

"Evropski kafe" na temu "Tri godine od početka pregovora Crne Gore sa EU - pogled iz EU", treći je u nizu događaja tog tipa koji će CGO organizuje u toku 2015. godine sa predstavnicima crnogorskih institucija, pregovaračkih struktura, diplomatskog kora i drugim domaćim i međunarodnim ekspertima iz ove oblasti. Sastanku je prisustvovalo 25 predstavnica organizacija civilnog društva.

Portal Analitika