Društvo

CeMI osudio napade na novinare, redakcije, DPS i policiju

Predstavnici CeMI-ja bili su meta neprofesionalne kampanje RTV Pink, ali je naša obaveza da insistiramo na zaštiti slobode i bezbijednosti novinara bez obzira što mislimo o njihovoj uređivačkoj politici, stav je Centra za monitoring i istraživanje.
CeMI osudio napade na novinare, redakcije, DPS i policiju
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika koje potpisuje predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja Zlatko Vujović, ta organizacija najoštrije osuđuje napade na sve novinare i redakcije.

- Kao što smo osudili neopravdane mjere policijskih službenika prema uredniku IN4S, i novinaru Dana, na dan razbijanja protesta, najoštrije osuđujemo i napade na prostorije redakcije RTV Pinka. Ne može nezadovoljstvo izvještavanjem određene medijske kuće biti razlog za obračun - ističu iz CeMI-ja.

Takođe, CeMI najoštrije osuđuje napade na prostorije DPS-a i policijske službenike u vršenju dužnosti.

- Ne može se dijalog voditi kamenicama. Politička komunikacija se mora voditi unutar institucija, a sve strane moraju se uzdržavati od reakcija koje mogu proizvesti sukobe. Ne mogu se dozvoliti napadi na policajce. Istom snagom tražimo da se istraže slučajevi prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika prema demonstrantima. CeMI traži od Vrhovnog državnog tužioca da istraži slučajeve napada na policijske službenike, kao i prekoračenja ovlašćenja od strane službenika. Kao i sve napade na medije i političke partije. Najveći teret leži na Vrhovnom državnom tužilaštvu, da dokaže da je spremno da i u ovako delikatnoj situaciju odgovori zadatku i svrsi svog postojanja, a da zadrži nepristrasnost u postupanju - ističu iz CeMI-ja i dodaju da "niko ne smije biti iznad zakona - niti pripadnik bezbjednosnih snaga, niti poslanik, niti građanin", te da zakoni moraju biti jednaki za sve. 

Portal Analitika