Zanimljivosti

Automobil "BloodHoundSSC" brži je i od metka

Najbrži automobil na svijetu "BloodHoundSSC", konstruisan u Velikoj Britaniji i koji razvija brzinu od hiljadu milja (1.609 kiliometara na čas) predstavljen je na Sajmu autodjelova u Ljubljani, u organizaciji GMT grupacije, prenosi Tanjug.
Automobil "BloodHoundSSC" brži je i od metka
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj supersonični automobil od 135.000 konjskih snaga koji troši 1.500 litara goriva u sekundi i dostiže brzinu od hiljadu milja za 55 sekundi, konstruisali su inženjeri koji prave svemirske letilice, a dizajnirali stručnjaci iz Formule 1.

"BloodHoundSSC" će naredne biti testiran u pustinji između Južnoafričke Republike i Namibije, na rašćišćenoj stazi Haskin Pan, dugoj 19 kilometara, nedaleko od istoimenog isušenog jezera.

Automobil je dug 13,5 metara i ima glavni i pomoćni motor, a da bi se dostigao brzinu od 1.609 kilometara na čas, za njegovim upravljačem biće pilot RAF-a Endi Grin. Grin će pokušati da sruši rekord od 1.287 km/h koji je upravo on postavio 1997. godine, u automobilu čiji je konstruktor isto bio "BloodHound".

Poređenja radi, kada je Usain Bolt postavio svjetski rekord na 100 metara (9,58) dostigao je brzinu od 45 km/h. Feliks Baumgartner je skokom sa ivice svemira probio zvučni zid i padao brzinom od 1.341 km/h, a ukoliko Grin dostigne brzinu od 1.609 km/h, zvanično će postati brži od metka ispaljenog iz pištolja "magnum 357".

Izvor: Tanjug.rs

Foto: euronews.com

Portal Analitika