Svijet

Kameron predstavio strategiju za borbu protiv terorizma

Britanski premijer Dejvid Kameron predstavio je novu strategiju za borbu protiv ekstremizma, ali se njegovi prijedlozi nijesu dopali muslimanima, koji smatraju da se demonizuje njihova zajednica, prenose agencije.
Kameron predstavio strategiju za borbu protiv terorizma
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Strategija je koncipirana tako da se prvenstveno suprotstavlja ideologiji koju promovišu Islamska držva, Al Kaida i drugi islamisti, za koje vlasti kažu da mogu povesti mlade Britance putem nasilja.

Među prijedlozima je da se zabrane grupe ektremista koje promovišu mržnju, da se zatvore mjesta gdje bi oni mogli da se okupljaju, uključujući i džamije, a regulatorno tijelo Ofkom će dobiti ovlašćenje da provjerava ekstremističke materijale na TV i u radio stanicama, prenosi Rojters.

Novi zakon bi takođe dao mogućnost roditeljima da prijave svoju djecu od 16 i 17 godina, za koju strahuju da bi mogla da se pridruže Islamskoj državi, kako bi im bili oduzeti pasoši.

Takođe, osobama koje su osuđivane za teroristička djela i ekstremističke aktivnosti će biti zabranjeno da rade sa djecom.

Subverzivnim, dobro organizovanim i sofisticaranim metodama, islamistički ekstremisti ne ugrožavaju samo našu bezbjednost, već i sve ono što smo zajedno izgradili - našu uspješnu multirasnu i multivjersku demokratiju, napisao je Kameron na svojoj Fejsbuk stranici.

"Zato moramo da im se suprotstavimo, gde god možemo da ih nađemo", napisao je Kameron.

Muslimanski savjet Britanije (MCB) smatra da terorizam jeste stvarna prijetnja, ali da je vladina strategija zasnovana na površnoj analizi i rizikuje otuđenje onih, čija podrška joj je potrebna.

Portal Analitika