Društvo

Camović: Novinari da nose obilježja kad izvještavaju sa terena

Sindikat medija Crne Gore smatra da bi novinari, kamermani, fotoreporteri i ostali zaposleni u medijima koji rade na terenu, trebalo da nose obilježja kako bi jasno bili razdvojeni od ostalih koji se na sličnim događajima nalaze u svojstvu građana.
 Camović:  Novinari da nose obilježja kad izvještavaju sa terena
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednica Sindikata Marijana Camović ocijenila je da bi novinari, kamermani, fotoreporteri i ostali zaposleni u medijima koji izlaze na teren mogli "uniformisati" u prsluke na kojima će pisati "press", ili da bi na neki drugi način trebalo biti istaknuto da se radi o novinarskim ekipama, na događajima koji su slični protestima koji su se proteklih dana dešavali u Podgorici.

Prema njenim riječima, na taj način bi bili jasno razdvojeni ljudi koji su na radnom zadatku, o onih koji se na sličnim događajima nalaze u svojstvu građana.

„Tako bi se povećala njihova bezbjednost jer bi policiji i komunalnim službama bilo jasno o kome se radi i za očekivati je da ne bi imali smetnji u obavljanju svog posla, lakše bi se kretali kroz masu i bili jasno izdvojeni od ostatka okupljenih“, kazala je Camović agenciji MINA.

Ona je rekla da je u uslovima u kojima se sada radi nemoguće zaključiti ko je novinar.

„Kamermanima i fotoreporterima je u tom smislu malo lakše jer sa sobom nose opremu ali su i oni ipak prvi u redovima kada se dešavaju incidenti i samim tim veća je šansa da budu povrijeđeni“, ukazala je ona.

Prema riječima Camović, ako bi postojale oznake polcija više ne bi mogla da koristi izgovor da nije znala o kome se radi, priliko privođenja ili tokom nekih drugih radnji.

„Sve te nedostatke su pokazale akcije policije koje su se dešavale tokom subote i nedjeljnog okupljanja gdje je u koloni građana bio i veliki broj novinara na zadatku. Za očekivati je da je i za vlasnike medija bezbjednost zaposlenih na prvom mjestu kada šalju ekipu na događaj tako da vjerujem da će im ideja biti prihvatljiva, a trošak za prsluke bi svakako bio neznatan“, dodala je ona.

Camović je kazala da ideja o prslucima nije nova i revolucionarna jer ih mediji širom svijeta koriste.

„Sam dizajn natpis i slično je najmanje bitan. Ono što je bitno je da neko vidljivo obilježje postoji i da bude identično za sve medije“, zaključila je Camović.

Portal Analitika