Društvo

Vlada i policija da učine sve da obezbijede Montenegro Prajd

Vlada i policija treba da učine sve da podrže i obezbijede Montenegro Prajd, koji će biti održan do kraja ove godine, saopšteno je na Prijemu solidarnosti sa LGBTIQ osobama.
Vlada i policija da učine sve da obezbijede Montenegro Prajd
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Treća Povorka Ponosa LGBTIQ osoba Montenegro Prajd, koja je trebalo da bude održana 18. oktobra u Podgorici je odložena, a u namjeri da se iz takvog poteza pošalje pozitivna poruka, Crnogorska LGBTIQ Asocijacija Kvir Montenegro, zajedno sa krovnom evropskom LGBTIQ Asocijacijom ILGA-Europe, organizovala je sinoć Prijem solidarnosti sa LGBTIQ osobama.

Predstavnik evropske LGBTIQ Asocijacije „ILGA-Europe“, Chaber kazao je da ta organizacija obavlja svoj posao sa vjerom u nekoliko stvari, a jedna od najbitnijih je, kako je naveo, jedinstvo LGBTIQ osoba, nevladinih organizacija, građana i zvaničnika.

„I svi smo ovdje i igramo ulogu u procesu promjene svijesti koja se dešava u Crnoj Gori. U zavisnosti od toga da li smo voljni da sarađujemo, zavisi naš uspjeh“, rekao je Chaber.

On je naveo da su prajdovi prisutni u Evropi decenijama, i da uglavnom služe dvijema svrhama.

„Prva je politička, da se pokaže nejednakost i težnja ka prevazilaženju iste. Da bi se ovo desilo, potrebna je uključenost zvaničnika. Na kraju, uloga Vlade je da predstavlja interese građana. Nadam se da će u mjesecima koji slijede, Vlada i policija učiniti sve da podrže i obezbijede Prajd“, kazao je Chaber.

Druga svrha Prajda je, kako je dodao, bila proslava različitosti, sreće i identiteta LGBTIQ osoba.

Predsjednik Upravnog odbora organizacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić, zahvalio se okupljenima na podršci, koju Montenegro Prajdu daju treću godinu za redom.

„Želim da nazdravimo Prajdu, koji će se desiti tokom sledećih par mjeseci, naveo je on.

Prijemu solidarnosti prisustvovali su ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker, zamjenik ambasadora Velike Britanije u Podgorici Lindon Rednidž, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ljiljana Klikovac, generalna direktorka Direktorata za unapređenje i zaštitu za ljudskih prava Blanka Radošević Marović, generalna direktorica Direktorata za pravosuđe Ministarstva pravde Marijana Laković-Drašković, predsjednik Skupštine Opštine Podgorica Đorđe Suhih, predstavnici brojnih nevladinih organizacija i prijatelji Prajda, zajedno sa LGBTIQ osobama iz Crne Gore.

Izvor i foto: prcentar.me

Portal Analitika