Društvo

Kineski umjetnici izveli performans "Most prijateljstva" u CNP-u

Umjetnički performans "Most prijateljstva", u organizaciji Instituta "Konfucije" i kompanije CRBC, a pod pokroviteljstvom Ambasade Narodne Republike Kine u Podgorici, sinoć je priređen u Crnogorskom narodnom pozorištu.
Kineski umjetnici izveli performans "Most prijateljstva" u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

- Kroz 13 tematskih cjelina umjetnici sa Univerziteta Čangša približili su duh i tradiciju kineskog naroda kroz tradicionalne i savremene igre, orkestarsku muziku, solističke nastupe vokalnih i instrumentalnih izvođača i operu. Publika je, između ostalog, uživala i u izvođenju borilačkih vještina, potom nesvakidašnjem muzičkom performansu u kojem muziku stvara lišće, plesu "Razigrani paun" koji predstavlja najprestižniji narodni ples nacionalne manjine Dai i izražava čovjekovu ljubav prema prirodi i životu - navode organizatori ovog događaja.

Studenti Univerziteta nauke i tehnologije Čangša izveli su i kinesku operu, u kojoj su predstavljeni tradicionalni muzički instrumenti, poput bambusove flaute, kao najpopularniji stari duvački instrument.

- U sklopu završne tačke "Ljubav prema našoj domovini" nastupili su svi umjetnici, a sa događaja je poslata poruka o umjetnosti kao svojevrsnom mostu između naroda - stoji u saopštenju.

Podsjećamo, perforamans "Most prijateljstva" biće večeras izveden i u podgoričkom KIC-u "Budo Tomović" od 19 časova.

Portal Analitika