Politika

DEDEIĆ: Đukanoviću poklonjeno dovoljno vremena

Nakon sinoćnjeg plišanog ,,razbijanja'' demonstracija od strane američke ambasade u Podgorici, Milu Đukanoviću je poklonjeno dovoljno vremena i političkog prostora da upregne državni aparat, kao u vremenu sukoba sa Momirom Bulatovićem, i obesmisli odlučnost opozicionih birača, ocijenjeno je iz Srspske liste.
DEDEIĆ: Đukanoviću poklonjeno dovoljno vremena
Portal AnalitikaIzvor

„Režim koji je sinoć bio u panici i na ivici da poklekne, već od danas će konsolidovati svoje redove i u pregovorima sa američkom ambasadom trgovati svoj opstanak u zamjenu za dodatni gubitak suvereniteta Crne Gore i ubrzanje NATO okupacije“, saopštio je predsjednik SL Dobrilo Dedeić.
Onaj ili svi oni koji su, u ime Demokratskog fronta, osmislili sinoćnje povlačenje odradili su savršen posao za domaće i zapadne službe i šefa režima. Andrija Mandić je poput ,,protočnog bojlera'' ili ,,raspršenog sita'' istresao narodnu energiju na konto onoga protiv koga je bila usmjerena.
Prije nekoliko godina, narodni bunt protiv Đukanovićeve odluke o priznanju Kosova sa pedeset hiljada demonstranata preusmjerio je na lični nivo, odnosno na sopstveni štrajk glađu čime je prvi put spasio američke interese u Crnoj Gori. Sinoć nije izmanipulisao samo Srbe nego, priznajem, i ogromnu građansku energiju, koja je pokazala solidarnost, ali nije sugerisala jedine moguće ciljeve – ravnopravnost i za Srbe i slobodu za sve, uključujući i Srbe. Svi osnivači ,,Monitora'', svi iz redakcije ,,Vijesti'', svi predstavnici građanskih udruženja i nevladinih organizacija i svi koji su sinoć pokušali da ožive retoriku i simbole Liberalnog saveza prevareni su na način na koji se to dešava Srbima od demonstracija protiv odluke o priznanju Kosova.
Sugerišem plaćenim botovima Demokratskog fronta da sami sebi odgovore: zašto je dvadeset dana stotinu do petsto demonstranata gurano u sukobe sa policijom, zašto su dobijali pendreke po leđima i primali gumene metke, da bi sinoć energija od 5.000 ljudi, umjesto mirnom upornošću do pada režima, usmjerena ka spavaćim sobama? Šta znači podizanje tenzija neistinom da Milo Đukanović nije u zemlji, osim poruke da se trenutno nema protiv čega protestovati?
Sve ovo podsjeća na gladijatorsku borbu u kojoj Vas nadmoćniji protivnik dvadeset i kusur godina satire sa jednim ili dva udarca, jednom rukom i u prvoj rundi. Napokon ga nekako spotaknete i nađete se iznad njega, koliko su demonstranti bili sinoć od 19 do 20 sati. Onda, poučen iskustvima Peđe Bulatovića, dođe Mandić i kaže: ,,Gladijatore, hajde da ovo odložimo nedjelju dana jer je situacija naplanirana i neobična.''.
Jedini ,,profiter'' nakon ,,veta'' na proteste jeste ambasada SAD-a koja je majstorski, nakon jučerašnjeg saopštenja, u roku od sat vremena, svu rusku supremaciju u redovima naroda, preusmjerila u svoju dobit i razlog za likovanje. Savršenu kontrolu tokom koje je vlast svjesna da ne smije reagovati, a lideri opozicije da moraju slušati naloge američke ambasade, može da osmisli samo ,,Veliki brat'' koga moramo, kao svjesni ljudi, da ispratimo iz Crne Gore.
Srpska lista je na strani svoga naroda, osuđuje klasičnu policijsku represiju i protivnik je američkih ,,interesa'' u Crnoj Gori. Zato se otvoreno zalažemo za formiranje patriotskog političkog bloka za vojne, ekonomske i carinske integracije sa Rusijom, uvjereni da je to u interesu Crne Gore, zaključio je Dedeić.

Portal Analitika