Društvo

Odbor za bezbjednost: Tužilaštvo što prije da ocijeni nerede

Odbor za odbranu i bezbjednost očekuje od tužilaštva da pruži institucionalni odgovor i u najkraćem roku pravnu ocjenu događaja, koji za posljedicu imaju više povrijeđenih policajaca, novinara, građana, oštećenje materijalnih dobara i druge oblike štete, sa ciljem zaštite ustavnog poretka i vladavine prava.
Odbor za bezbjednost: Tužilaštvo što prije da ocijeni nerede
Portal AnalitikaIzvor

To je jedan od zaključaka Odbora za bezbjednost i odbranu, koji je večeras održao sjednicu u vezi sa bezbjednosnom situacijom, povodom protesta Demokratskog fronta.

Za zaključke su glasali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Pozitivne Crne Gore i Bošnjačke stranke, dok su protiv bili poslanica Socijalističke narodne partije (SNP), Snežana Jonica i nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović.

Sjednici su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor policije Slavko Stojanović. Članovi Odbora iz Demokratskog fronta nijesu bili na sjednici.

Odbor je povodom razmatranja aktuelne bezbjednosne situacije, u vezi sa protestima, a na temelju sprovedenog parlamentarnog nadzora iskazao punu podršku svim nadležnim državnim organima u sprovođenju zakonom utvrđenih nadležnosti, sa ciljom zaštite ustavom zagarantovanih demokratskih vijednosti Crne Gore, integriteta, slobode i imovine svakog građanina.

U zaključcima se navodi da Odbor od Ministarstva unutrašnjih poslova zahtijeva preipsitivanje, u propisima predviđenoj proceduri, zakonitosti određenih preduzetih mjera i radnji pojedinaca, u cilju utvrđivanja eventualnih prekoračaenja ili zloupotrebe službenih ovlašćenja i sankcionisanje počinilaca.

„Odbor očekuje od tužilaštva da pruži institucionalni odgovor i u najkraćem roku pravnu ocjenu događaja, koji za posljedicu imaju više povrijeđenih pripadnika policije, novinara, građana, oštećenje materijalnih dobara i druge oblike štet sa ciljem zaštite ustavnog poretka i vladavine prava“, navodi se u zaključcima.

Odbor cijeni neophodnim uspostavljanje političkog dijaloga u institucijama sistema, vjerujući da će se kroz dijalog ojačati međusobno povjerenja, kao i povjerenje u institucije sistema.

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić ocijenio je da je postupanje pripadnika policije bilo profesionalno i da su branili ustavni poredak države.

„Ako neko misli da se obračunava sa predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem, a da ruši Crnu Goru, grdno se prevario. Mislim da je Đukanović samo paravan da bi se srušila država, a mi znamo da je on najveći krivac što je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država“, rekao je on.

Stanišić je ocijenio da protesti nisu bili politički, ni antivladini već antidržavni, i da je cilj bio da se izazove haos u državi koja, kako je naveo, za mjesec i po treba da dobije poziv za NATO.

„Mi dobro znamo šta se namjera i šta se hoće, i dobro znamo da su neke strane službe itekako umiješale prste u proteste, ali o tome će biti vremena da pričamo. Biće kontrolnoh saslušanja i sjednica Odbora gdje ćemo od pojedinih bezbjednosnih struktura tražiti te informacije“, dodao je on.

Kaluđerović je pitao ministra da li je MUP dobio bilo kakvu zvaničnu informaciju od Agencije za nacionalnu bezbjednost o ugrožavanju pravnog poretka i nacionalne bezbjednosti, kao i da li je imao informacije o navodnoj namjeri demonstranata da uđu u zgradu Skupštine. On je pitao Konjevića zašto je MUP prekršio Zakon o javnim okupljanjima, i dozvolio postavljanje bine i šatora, kada je predviđeno da se javni skup može održati na udaljenosti od najmanje 50 metara od institucija.

„Smatram da ste to uradili ciljano. To je podrazumijevalo i prekid saobraćaja na glavnoj saobraćajnoj arteriji i osnovano sumnjam da su nadležni organi svjesno preršil zakon jer se pravila politička kalkulacija kako da se eventualno organizatori zamjere građanima“, naveo je Kaluđerović.

On je pitao i zašto nijesu demantovali optužbe da su u redovima policije na protestima bili kriminalci.

 Pajović je konstatovao da je neophodno smanjivanje tenzija i pozvao je na dijalog, mir i stabilnost.

 On je upitao Konjevića zašto MUP nije demantovao medijske navode u kojima se reakcija policije kvalifikuje kao „brutalno prebijanje, batinjanje i mlaćenje“, kao i navode da su povrijeđeni poslanici Branko Rdaulović, Nebojša Medojević i Andrija Mandić.

Foto: Sa sjednice OdboraFoto: Sa sjednice Odbora

Mustafić je pozvao na smanjivanje tenzija, navodeći da treba apelovati na tužilaštvo, ukoliko je došlo do prekoračenje sile, da ispita takve nalaze.

„Kada su u pitanju stratški ciljevi Crne Gore, evropske i NATO integracije, sve institucije treba da preispitaju svoje ponašanje u tom dijelu, i da svako ko se pokaže da nanosi štetu tim procesima treba da snosi odgovornost“, dodao je on.

Nuhodžić je ukazao da je Ustavom propisano da se ne može uspostaviti ni priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.“Sa protesta su zahtjevi da se vlast osvoji na drugi način“.

„Ustav kaže da je u Crnoj Gori slobodno sve što nije zabranjeno Ustavom i zakonom. Ako je u skladu sa zakonom nešto zabranjeno, a to se ne ispoštuje, to je narušavanje Ustavnog poretka“, ocijenio je on.

 Konjević je ponovio da je sramna izjava da su u uniformama policije i kriminalci, navodeći da taj ko je izrekao treba to mora i da dokaže.

 On je ponovio i da postavljanje bine nije nadležnost MUP-a, već lokalnih sluzbi. „U našoj nadležnosti je održavanje skupa i ne možemo biti odgovorno za nešto čemu nijesmo doprinijeli“.

Konjević je saopštio da je u subotu ujutro 250 policajaca bilo angažovano za asistenciju, tokom koje je, naveo je, došlo do narušavanja javnog reda i mira, pa je starješina policije saopštio da je zbog toga skup prekinut i pozvao demonstrante da se raziđu.

„To se dešava ispred paralmenta, a odlukom policije skup je zabranjen. Kako tumačiti drugačije da neko pored zabrane poziva da se ide ispred Skupštine- gdje je lokacija gdje je zabranjeno okupljanje. Ne znam kako bi izvukao drugačiji zajljučak, osim da neko osim nezakonitog ponašanja želi da dođe ispred Skupštine, gdje je zabranjeno“, naveo je on.

 Komentarišući ugrožavanje ustavnog poretka, on je sugerisao da o tome treba pričati sa onima u čijoj je to direktnoj nadležnosti, precizirajući da je za to nadležna ANB.

„Ne možemo ovdje iznositi određene podatke koji su na bilo koji način označeni stepennom tajnosti, a mislim da je korektno da prvo razgovarate sa nadležnim institucijama“, odgovorio je on.

Konjević je tražio da poslanici osude ponašanje poslanika Milana Kneževića koji je napao policijskog službenika.

 Na pitanje Jonice da li su poslanici Slaven Radunović i Vladislav Bojović bili privedeni ili uhapšeni, Konjević je rekao da je njegov stav da policijski službenici nisu prekršili zakon, i da su poslanici bili privedeni.

„Ako mislite da su policajci zloupotrijebili službeni položaj podnesite krivičnu prijavu i provjerite kod tužioca da li je postupano u skladu sa zakonom“, naveo je ministar.

 Jonica je komentarišući Konjevićevu ocjenu da je sramna izjava da su među pripadicima policije bile i osobe koje pripadaju kriminalnim krugovima, rekla da je Konjević posljednji koji to može reći.

„Citiraću ministe vašu izjavu koju ste dali prije mjesec- jasno je da su djelovi organizovanog kriminala i njihovi pipci u policiji spremali moju najogavniju medijsku diskreditaciju. Dakle organizovani kriminal ima pipke u policiji i postoje pripadnici kriminala obučeni u policijske uniforme kad se radi o vama, ali je unaprijed sramno kad to kaže jedan ozbiljan političar“, navela je Jonica.

 Konjević je rekao da je on za svoju izjavu ponudio konkretne činjenice i ukazao na to tužiocu, dodajući da bi bilo normalno da se i Milić ponaša na takav način, i da za svoje optužbe nadležnima dostavi informacije. (Mina, Foto: Portal RTCG)

Portal Analitika