Društvo

Misija OEBS-a zabrinuta zbog nasilnih događaja u Crnoj Gori

Misija OEBS-a u Crnoj Gori izražava zabrinutost zbog nedavnih nasilnih događaja u centru Podgorice i poziva sve strane da demonstriraju suzdržanost.
Misija OEBS-a zabrinuta zbog nasilnih događaja u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

„Misija naglašava stanovište da je očuvanje vladavine zakona od ključne važnosti u svakoj funkcionalnoj, modernoj demokratskoj državi. Misija smatra da je pravo na slobodno izražavanje nezadovoljstva takođe jedan od ključnih principa demokratije, no ono mora imati valjanu zakonsku podlogu, i oni koji u njemu učestvuju moraju se ponašati u skladu sa važećim zakonima“, navodi se u saopštenju Misije OEBS-a.

U afirmisanju principa promovisanja slobode medija, Misija uz zabrinutost konstatuje navode o incidentima između policije i novinara. Misija poziva nadležne organe da nastave sa sprovodjenjem mjera kojima se obezbjeđuju uslovi za nesmetano izvještavanje i rad medija.

„Misija poziva sve strane da se prevashodno usmjere na politički dijalog u relevantnim nacionalnim institucijama. Odgovornost za to leži na svim involviranim stranama,“ rekla je ambasadorka Janina Hrebičkova, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Portal Analitika