Društvo

Baković pozvao na toleranciju, nenasilje i poštovanje ljudskih prava

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković, povodom jučerašnjih protesta u Podgorici, pozvao je na toleranciju i nenasilje, poštovanje prava i obaveza, kao i poštovanje prava svih građana na jednakost pred zakonom, što se mora utvrđivati kroz odgovarajuće postupke i djelovanje nadležnih institucija.
Baković pozvao na toleranciju, nenasilje i poštovanje ljudskih prava
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazao, sva upozorenja ove Institucije nijesu pomogla da nasilje ne preovlada nad razumom.

"Posljednji nemili događaji ukazuju da postoji nesklad u odnosu na iskazano djelovanje aktera ove situacije. Zaštitnik posebno upozorava na obavezu očuvanja fizičkog integriteta građana, pretpostavku nevinosti u odnosu na odgovornost, kako građana tako i službenih lica, neprimjeren uticaj na ocjenu zakonitosti preduzetih mjera i postupaka, zaštitu medijskih sloboda i slobode ove profesije, zaštitu fizičkog integriteta službenika policije i zaštitu materijalnih dobara prilikom korišćenja različitih sredstava i metoda djelovanja aktera događaja", naveo je Baković.

On je pozvao nadležne državne organe na zakonito, pravično i efikasno postupanje u kojem će se utvrditi činjenice, procesuirati vinovnici i kazniti odgovorni u skladu sa zakonom, bez obzira na društveni položaj, političko ili bilo koje drugo lično svojstvo.

"Odluke istovremeno moraju biti utemeljene na međunarodnim standardima i sudskoj praksi. Ovo se naročito odnosi na standarde slobode javnih okupljanja, primjene policijskih ovlašćenja i sprečavanja torture, kao i pravičnosti sudskog postupka", zaključio je Baković.

Portal Analitika