Politika

Krivokapić: Protesti nijesu sredstvo za rješavanje problema

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić pozvao je predstavnike Demokratskog fronta da se vrate u Skupštinu, i da na večerašnjoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu iznesu svoje stavove o jučerašnjim dešavanjima u Podgorici.
Krivokapić: Protesti nijesu sredstvo za rješavanje problema
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić je rekao da ni on ni ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nijesu imali informaciju o navodnoj namjeri demonstranata da sinoć nasilno uđu u Skupštinu, kako je to saopštila Uprava policije.

On je poslije sjednice Kolegijuma, sazvane zbog jučerašnjih dešavanja u Podgorici, kazao da je to skupštinsko tijelo „dalo dinamiku institucijama“, i da će danas poslije podne biti održana sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, a večeras skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Krivokapić je rekao da stanje „nije takvo da ne izaziva uznemirenost“.

„Obaveza je parlamenta da da dinamiku institucijama da zajedno rješavamo probleme, i da ih rješavamo u okviru institucija. To je mjera zrelosti demokratije“, kazao je Krivokapić.

Kako je naveo, protesti jesu dio demokratije, ali ne mogu biti ni trajno, ni osnovno, ni krajnje sredstvo, i problemi moraju biti rješavani u institucijama.

„Osnovna ocjena poslije Kolegijuma je da smo dali dinamiku institucijama – već večeras će biti odbor za odbranu i bezbjednost, sazvano je i Vijeće za nacionalnu bezbjednost, i očekujemo da će Savjet za građansku kontrolu rada policije i unutrašnja kontrola policije dostaviti izvještaj o događajima koji su se desili nadležnom skupštinskom odboru“, precizirao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, prvi korak je dobiti činjenice, na osnovu njih procijeniti zakonske i političke elemente događaja, a onda, ko je potrebno, i i u širem sastavu plenuma se baviti tim problemima.

„Očekujemo i od svih nadležnih organa koji imaju dostupnost činjenicama da ih dostave Vijeću za nacionalnu bezbjednost“, rekao je Krivokapić.

On je rekao da je istina „prva žrtva svakog sukoba“.

Krivokapić je kazao da žali zbog onoga što se desilo jer to, kako je naveo, ne doprinosi ugledu Crne Gore i šalje lošu poruku o njoj.

„Zato pozivam i podsjećam sve da je zakon iznad Skupštine, i Vlade, i političkih partija, i poslanika, i sudstva, i da se vratimo svi striktnom poštovanju zakona“, naglasio je Krivokapić.

On je apelovao na uzdržanost i demonstranata i policije.

„Ali pozivam, prije svega, kolege poslanike da se striktno poštuje zakon kod okupljanja, i naravno da se jasno iskazuju politički stavovi, ali ne na način koji unosi nemir u javnost“, poručio je Krivokapić.

On je rekao da će odbor večeras procijeniti policijske aktivnosti.

„Činjenice će biti utvrđene, i na osnovu toga će biti utvrđena odgovornost ako je bilo prekoračenja ovlašćenja“, kazao je Krivokapić i pozvao predstavnike opozicije da se vrate u parlament, već na večerašnju sjednicu.

On je rekao da nije bio informisan o tome da su demonstranti sinoć planirali nasilno da uđu u zgradu Skupštine.

„Nijesam imao takve informacije ni takve najave. Taj koji je imao te informacije nije ih dostavio ni poslanicima ni predsjedniku parlamenta“, odgovorio je Krivokapić na pitanje novinara.

On je rekao da ni ministar unutrašnjih poslova nije raspolagao sa takvim informacijama.

„Juče smo veći dio dana bili zajedno, tako da te podatke nije ni imao ni on“, rekao je krivokapić.

On je poručio da je spreman da snosi odgovornost za svoje postupke.

„I ja, i ministar unutetrašnjih poslova, i svi ćemo snosićeti odgovornost za ono što smo radili, ali isto važi i za kolege iz DF-a. Svi moramo poštovati zakone“, poručio je Krivokapić.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, Milutin Simović, rekao je da to što se određeni broj pozvanih nije odazvao pozivu za sjednicu Kolegijuma doživljava kao nastavak poruke za nemanje kondicije, nezainteresovanost za nastavak dijaloga u inistitucijama sistema.

„Očekivano, od onih koji su imali priliku i više puta je iskoristili da pokrenu doređene inicijative u parlamentu, odlučili su se za napuštanje institucija, za vaninstitucionalno djelovanje i to je njihovo demokratsko pravo, ali u korišćenju tog demokratsklog prava otišli su značajno ispred onog što podrazumijeva demokratija“, rekao je Simović.

On je kazao da je, nakon protesta koji su trajali 20 dana, više nego jasna poruka poslata domaćoj i međunarodnoj javnosti. „Poslata je poruka koliko su protesti bili demokratski, građanski, civilizacijski i šta su značili u odnosu na dostizanje najvažnijeg državnog cilja Crne Gore, dostizanje evroatlantskih integracija, članstva u NATO-u“.

„U situaciji kad su protesti značajno nastavili da se odvijaju mimo zakonskih propisa, kad se sa protesta čulo mnogo poruka van duha koji krasi Crnu Goru, onda se tražila izlazna strategija

Tražilo se da se dođe do situacije do koje se došlo u toku jučerašnjeg dana“, rekao je Simović.

On je ocijenio da je najveći problem u današnjoj situaciji to što neko želi da stavi znak jednakosti između onih koji su organizovali takve proteste, djelovali van pravnog sistema Crne Gore i državnih institucija koje su oabvezne i dogovorne za očuvanje pravnog sistema u Crnoj gori.

Simović smatra da to ne smiju dozvoliti i da to nije put rješavanja aktuelne situacije.

„Svako mora da odgovara u odnosu na ono što je činio, prije svega oni koji su se nasilno ponašali, oni koji su pokazali takav odnos prema državnim institucijama“, rekao je on, dodajući da, ako je u ponašanju pojedinih državnih institucija bilo određenih prekoračenja, u skladu sa zakonskim propisima se to treba ispitati i suočiti i sa tim činjenicama.

On je, kako je poručio, siguran da će se u narednim danima svi oni koji su van sistema vratiti u sistem države i državne institucije.

„I da ćemo nastaviti svi zajedno u izgradnji dalje demokratije u našoj državi. Mislim da je to obaveza svih nas pojedinačno, i onih koji su u sistemu i onih koji su van sistema“, zaključio je Simović.

Predsjednkik Kluba samostalnih poslanika, Mladen Bojanić, rekao je da on i predsjednik Kluba poslanika Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović, imaju rezerve prema zaključcima sa Kolegijuma.

Bojanić smatra da je daleko veća vanrednost situacije nego što je na koelgijumu rečeno. „Hitnost je negdje usaglašena, jer se sjednicama danas pokazalo da je Kolegijum svjestan da situacija traži hitno reagovanje“.

„Upozorio sam da svakim danom kašnjenja i neuzimanjem za ozbiljno ove političke krize svakim će je danom biti sve teže rješavati“, kazao je Bojanić.

On smatra da u ovom momentu treba zaključcima Skupštine locirati odgovornost na Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

„Jer nemam dilemu da je više nego očigledno da je došlo do bespotrebne i prekomjerne upotrebe sile prema mirnim demonstarcijama u subotu ujutro, a da je sinoćni skup bio spontana reakcija građana na onakve scene i nikom nije palo na pamet da je cilj sinoćne šetnje bio ulazak u Skupštinu“, naveo je Bojanić.

Uprava policije je, kako je rekao, prije početka protesta dala prvo neka navodno operativna saznanja da će doći do destrukcije i rušenja na protestima.

Kako je dodao, od toga ništa nije bilo, a onda su primijenili silu prema poslanciima, novinarima i građanima mimo Ustava,a zatim je uslijedila i najava za koju, kako je rekao, niko nije znao bez oni, da su krenuli na Skupštinu.

Bojanić smatra da je dovoljno razloga da se ta odgovornost locira i pozovu pod hitno da podnesu odgovornost svi u tom lancu komandovanja u MUP-u i Upravi policije.

Damjanović je rekao su na Kolegijumu tražili da se ide korak dalje, navodeći da je pozitivno što će Odbor za bezbjednost zasjedati i pokušati da sagleda šta se desilo.

On smatra da je došlo do prekomjerne upotrebe sile i da je neprihvatljivo da se poslanici, građani i predstavnici medija na taj način tretiraju i da se policija na taj način razračunava sa mirnim protestantima.

Damjanović je, kako je rekao, tražio da predsjednik Skupštine iskaže svoj stav, a bilo bi dobro da čuju i ministra unutrašnjih poslova i pokušaju da se ovo uvede u mirne vode.

„Svi smo negdje zajedno potpuno na fonu da danas 2015. u Crnoj Gori ne može policija da se obračunava sa mirnim proestarntima. Kome je i kako palo na pamet da ono jutro u šest sati iskoristi i da rasturi mirni protest – o tom potom“, kazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, ti djelovi sistema, službe, koji su se očigledno otrgli kontroli i isprovocirali sve ove događaje koji su se deseili kad tad će biti pozvani na odgovornost i to je, dodao je, suštinska razlika.

„Ali smatram da idemo u zajedničkom pravcu da se već sad locira da postoji neusmnjiva dogovornost u lancu komandovanja i da se Skupština sa svojim mehanizmima, to je ovaj Odbor i plenarna sjednica koju sam tražio za utorak, jasno odrede prema nalogodavcima, izvršiocima djelova službi koji su sve ovo započeli“, rekao je Damjanović.

On očekuje da onaj ko je sazvao Odbor za bezbjednost ne započne sjednicu bez ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije.

„Kako bi se jasno utvrdila komandna odgovornost, a plenum će svoje mehanizme pokrenuti, nadam se, već u utorak kad dobijemo saopštenje sa ove sjednice“, poručio je Damjanović.

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je novinarima prije sjednice da neće učestvovati na Kolegijumu, jer je vidio da na njemu nema predstavnika DF-a.

„Očigledno nema prostora za politički dijalog, i ne vidim razloga da učestvujem na Kolegijumu“, kazao je Lekić.

Na pitanje da li će se odazvati pozivu DF-a i učestvovati na protestu koji je zaklazan za večeras, on je rekao da ciljevi protesta nikada nijesu bili sporni za Demos.

„Demos podržava ideje protesta i glasaće za prelaznu vladu, a na protestima će se pojaviti onda kada to bude šira organizacija opozicije“, poručio je Lekić

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić rekao je da je na Kolegijum došao očekujući da čuje stav predsjednika parlamenta o tome što se juče dešavalo u Podgorici.

„Parlament i predsjednik mora da zauzme stav o tome da li se mogu hapsiti novinari i poslanici, kao što se to juče desilo“, kazao je Milić.

On je rekao da najveći problem za mir i bezbjednost u Crno Gori predstavljaju „organizovane kriminalne grupe obučene u policijske uniforme, koje napadaju poslanike, narod i predstavnike medija“.

Milić je dodao da će večeras biti na protestu na Trgu Republike, koji je najavljen za 19 sati.

Izvor: Mina

Portal Analitika