Svijet

Meksički narko bos i bjegunac El Chapo povrijeđen tokom bijega

Jedan od najpoznatijih meksičkih nakro bosova, Joaquin Guzman El Chapo, povrijeđen je prilikom bijega od meksičke policije koja mu se približava.
Meksički narko bos i bjegunac El Chapo povrijeđen tokom bijega
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Guzman je iz zatvora pobjegao kroz podzemni tunel u julu i od tada je u bijegu. Meksičke vlasti su potragu za njim usmjerile na sjeveroistočni dio Meksika. Meksički zvaničnici su saopštili i da je El Chapo povrijedio glavu i nogu tokom bijega. Njegove povrede nisu rezultat direktog obračuna s policijom.

Podsjetimo, El Chapo je ušao u prostoriju s tuševima julu, provukao se kroz rupu i pobjegao tunelom iz Federalnog zatvora Altiplano. Potom se popeo ljestvama u drugi tunel, a napolju ga je čekao avion.

Od tada su uhapšeni njegovi pomoćnici, čak 34 osobe, među kojima je i pilot aviona.

Guzman je iz zatvora pobjegao i 2001. godine nakon što se sakrio u veliku korpu s prljavom odjećom. Uhapšen je tek u februaru prošle godine nakon 13 godina potrage. Ponovo je pobjegao u julu ove godine.

SAD nude pet miliona dolara onome ko ponudi informacije koje će dovesti to njegovog hapšenja. Meksiko nudi 3,8 miliona dolara.

Guzman je optužen za prodaju droge i povezane zločine na nekoliko američkih sudova uključujući sudove u Arizoni, Kaliforniji, Teksasu, Illinoisu, Njujorku i Floridi.

Izvor i foto: klix.ba

Portal Analitika