Svijet

Preminuo čovjek koji je bio prava zvijezda prvog slijetanja na Mjesec

Džordž Miler, inženjer, naučnik i administrator, kom mogu da se pripišu mnoge zasluge za prvo slijetanje ljudi na Mjesec, umro je u ponedjeljak u svojoj kući u Irvinu u Kaliforniji. Imao je 97 godina.
Preminuo čovjek koji je bio prava zvijezda prvog slijetanja na Mjesec
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kao načelnik Kancelarije za letove u svemir s ljudskom posadom u NASA, Miler je snosio najveći dio tereta Apollo programa.

Jedan od njegovih najvećih doprinosa je uvođenje pristupa cjelovitog testiranja opreme za letove u svemir, na način na koji bi funkcionisali tokom stvarne misije, umjesto testiranja pojedinačnih sistema.

Tako je testirao sve tri faze gigantske Saturn V rakete zajedno sa teretom. Mnogi su sumnjali da je sistem pouzdan, uključujući vodećeg stručnjaka za rakete Vernera fon Brauna. Međutim, Miler je uspio da ih ubijedi da je baš to raketa koja će odvesti Amerikance na Mjesec.

“Jasno je da bez takvog testiranja prva lunarna misija sa ljudskom posadom ne bi mogla da se dogodi tako rano”, stoji u istoriji NASA.

Miler je rođen u Sent Luisu 16. jula 1918. Kao dječak obožavao je naučnu fantastiku i pravio makete aviona od gumica za tegle. Sam je napravio čak i radio prijemnik.

Završio je studije elektrotehnike na Perdju univerzitetu u Indijani 1940. i postdiplomske studije na Prinstonu.

Imao je dva braka, četvoro djece, 13 unučadi i 13 pranunučadi.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika