Turizam

NTO: Dobra popunjenost tokom septembra i oktobra

U Crnoj Gori je tokom septembra, na osnovu informacija od lokalnih turističkih organizacija, boravilo oko 20 odsto više turista u odnosu na isti prošlogodišnji period, a dobra popunjenost bilježi se i tokom oktobra.
NTO: Dobra popunjenost tokom septembra i oktobra
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak-Kukavičić saopštila je da se dobra posjećenost u nekim hotelskim preduzećima očekuje i u prvoj polovini novembra.

Ona je podsjetila da je svakako ovogodišnja ljetnja turistička sezona uspješna i da su već u avgustu počeli sa pripremom zimske turističke sezone.

“Ovogodišnju ljetnju turističku sezonu karakteriše rast prihoda, broja turista i ostvarenih noćenja. Prema zvaničnim statističkim podacima Monstata za prvih osam mjeseci ostvaren je rast posjeta 15 odsto i noćenja 16,5 odsto u odnosu na uporedni period. Prema finansijskim i fizičkim pokazateljima bilježimo dvocifrene stope rasta”, kazala je Radak-Kukavičić Pobjedi.

Ona je podsjetila da su zbog krize u Rusiji najave početkom godine bile vrlo skromne i umjerene.

“Sa ovog tržišta, međutim, za prvih osam mjeseci bilježimo rast noćenja od skoro četiri odsto, dok je iz Ukrajine zabilježen pad od 15,5 odsto”, precizirala je Radak-Kukavičić.

Crna Gora je i ove godine, kako je navela, tradicionalno dobro posjećena od turista iz regiona.

“Najveće učešće u ukupno ostvarenim noćenjima stranih turista imaju gosti sa tržišta Srbije i to 29 odsto, Rusije 25 odsto, Bosne i Hercegovine (BiH) deset odsto, Ukrajine četiri odsto, Njemačke 2,8 odsto, Poljske 2,5 odsto, Kosova 2,5 odsto, Francuske 2,2 odsto i Bjelorusije 2,1 odsto", rekla je Radak-Kukavičić.

Iz zemalja Zapadne Evrope je takođe, kako je kazala, evidentiran rast ostvarenih noćenja i to iz Njemačke 68 odsto, Velike Britanije 31 odsto, Poljske 20 odsto, Francuske 15 odsto i Norveške 14 odsto. Iz vanevropskih zemalja se u odnosu na isti prošlogodišnji period bilježi rast noćenja od 23 odsto.

“Činjenica je da su osnovice manje u odnosu na neka druga tržišta kao što je tržište Srbije i Rusije, ali prateći i analizirajući trendove u posljednje tri godine kada je rast turista i noćenja sa ovih tržišta bio do pet odsto možemo reći da smo u ovoj godini zaista ostvarili dobre rezultate”, navela je Radak-Kukavičić.

Prema njenim riječima, pored aktivnosti koje su realizovali u saradnji sa turističkom privredom, ono što je u značajnoj mjeri doprinijelo porastu broja turista sa tih tržišta je i poboljšanje dostupnosti.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika