Društvo

Manifestacija u Baru obilježiće početak berbe maslina

Manifestacija edukativnog oblika Ex albis ulivis kojom će se obilježiti početak berbe maslina održaće se danas u Starom Baru, u organizaciji Društva maslinara Bar.
Manifestacija u Baru obilježiće početak berbe maslina
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da je cilj manifestacije da se pokaže značaj rane berbe i pravilnog branja maslina, kako bi se dobilo maslinovo ulje najboljeg kvaliteta, a napore maslinara u tom pravcu podržava i Ministarstvo poljoprivrede, čiji će predstavnici prisustvovati događaju.

“Berba maslina u jednom od starobarskih maslinjaka počeće u deset sati, nakon čega će se masline odnijeti u najbližu uljaru na preradu. Tek iscijeđeno maslinovo ulje će se potom degustirati i napraviti poređenje sa uljem koje je lošeg kvaliteta i nije proizvedeno prema standardima EU koje je prihvatila Crna Gora”, navodi se u saopštenju.

Nakon degustacije biće, kako se dodaje, prilike da se predstave specijaliteti sa maslinovom uljem.

“Osim edukacije maslinara i uljara, namjera organizatora manifestacije je promocija konzumiranja ekstra djevičanskog ulja, edukacija potrošača o kvalitetu i načinu degustacije maslinovog ulja, očuvanje tradicije kao i produžetak turistike sezone u južnom dijelu crnogorskog primorja”, kazali su iz Ministarstva.

Manifestaciji će prisustvovati, osim maslinara, predstavnici Ministarstva, Opštine Bar, Poljoprivredne škole, ali i građani i turisti.

Portal Analitika