Abiznis

Održan okrugli sto o zaštiti ulcinjske Solane

U cilju razmjene naučnih i stručnih iskustava iz oblasti zaštite i valorizacije Ulcinjske solane, područja od međunarodnog značaja za boravak ptica i potencijalnog Emerald staništa Bernske konvencije, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je u saradniji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Naučnim odborom Univerziteta Crne Gore organizovalo danas u Ulcinju okrugli sto pod nazivom „Zaštita i valorizacija prirodnih resursa Ulcinjske Solane“.
Održan okrugli sto o zaštiti ulcinjske Solane
Portal AnalitikaIzvor

Učesnike skupa pozdravili su državna sekretarka MORT-a Daliborka Pejović i direktor JPNPCG Zoran Mrdak, dok su u uvodnom dijelu o zaštiti i valorizaciji prirodnih resursa Solane govorili prof.dr Vladimir Pešić predsjednik Naučnog Odbora Univerziteta Crne Gore i mr Mihajlo Jovićević sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Takođe su predstavljene aktivnosti na zaštiti i turističkoj valorizaciji Ulcinjske Solane od strane NVO Centra za zaštitu i proučavanje ptica, kao i Nacrt jednogodišnjeg Programa upravljanja Solanom od strane JPNPCG.

Skup je bila prilika da se razmjene naučna i stručna iskustva iz oblasti zaštite životne sredine i valorizacije biodiverziteta Ulcinjske solane, područja od međunarodnog značaja za boravak ptica i potencijalnog Emerald staništa Bernske konvencije. Tim povodom, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore su štampali publikaciju „Biodiverzitet Ulcinjske solane“ čiji su autori profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta Vladimir Pešić, Bogić Gligorović i Mihajlo Jovićević i Sead Hadžiablahović iz Agencije za zaštitu životne sredine. Ovom publikacijom MORT i JPNPCG su nastojali da istaknu značaj bogatstva biodiverziteta Ulcinjske solane kao budućeg Ramsar sajta, Emerald područja i potencijalnog NATURA 2000 sajta.

Na okruglom stolu je istaknuto da u ekološkom pogledu Ulcinjska solana predstavlja značajan tip staništa i ima veliku ulogu u održanju biodiverziteta. Solana je 1989. godine stavljena na listu Međunarodno značajnih područja za boravak ptica, a od 2006. godine, prepoznata je kao Emerald stanište Bernske konvencije. Solana je 2008. godine stavljena na listu potencijalnih Natura 2000 staništa u Crnoj Gori, dok je 2012. godine, izmjenama i dopunama Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, predložena za budući spomenik prirode.

Na skupu je istaknuto da je Vlada Crne Gore usvojila Informaciju Ministarstva održivog razvoja i turizma o stanju na Solani s predlogom daljih aktivnosti, zadužila isto da koordinira aktivnosti na uspostavljanju Solane Ramsar i Emerald područjem i obezbijedi međunarodnu donatorsku podršku za obnovu Solane, kao i da je pitanje Solane jedan od uslova napretka Crne Gore u procesu pristupnih pregovora sa EU.

Učesnici skupa su zaključili da je neophodan multidisciplinaran pristup zaštiti, valorizaciji i promociji prirodnih resursa Ulcinjske solane, koordinisan i kontinuiran rad svih ključnih institucija i organizacija koje se bave zaštitom prirode, redovno i blagovremeno obavještavanje Delegacije EU, a prije svega čvršća saradnja sa lokalnom upravom, turističkom organizacijom i lokalnim zajednicama koje će doprinijeti očuvanju ovog prostora.

U cilju zaštite i valorizacije Ulcinjske solane, Nacionalni parkovi Crne Gore su pripremili Nacrt jednogodišnjeg Programa upravljanja Ulcinjskom solanom za 2015-2016. godinu koji se tiče unaprjeđenja prirodnih i stvorenih vrijednosti i turističkih potencijala Solane, kao i pokretanja proizvodnje soli. Takođe je u cilju efikasne saradnje na zaštiti, razvoju i promociji prostora Solane, septembra ove godine, osnovano Savjetodavno tijelo za Solanu čiji su stalni članovi predstavnici MORT-a, NPCG, Agencije za zaštitu živorne sredine, Opštine Ulcinj, TO Ulcinj, NVO CZIP-a i NVO Zeleni korak. Članovi Savjeta će u saradnji sa relevantnim subjektima nastojati da unaprijede postojeće stanje biodiverziteta i turističku ponudu. U radu ovog tijela učestvovaće i predstavnici drugih institucija i organizacija.

Svi učesnici skupa su naglasili značaj sveobuhvatnog tretiranja ovog izuzetno vrijednog prostora, te izrazili očekivanje da će upravljač, JPNPCG, kvalitetno upravljati Solanom.  

Portal Analitika