Region

Najbolja ponuda za Telekom Srbije 1,2 milijarde eura

Prema nezvaničnim informacijama, najbolja ponuda za kupovinu 58 odsto kapitala u Telekomu Srbije iznosi 1,2 milijarde eura.
Najbolja ponuda za Telekom Srbije 1,2 milijarde eura
Portal AnalitikaIzvor

To je samo milion eura više od sume koju je svojevremeno htio da plati Telekom Austria za 51 odsto akcija.

Među zainteresovanim kompanijama su Advent International Plc, Evropska banka za obnovu i razvoj, Mid Europa Partners LLP, Telekom Slovenije, Abu Dhabi Investment Authority i Colbeck Capital Management.

Srbija od prodaje 58 odsto državnog kapitala u Telekomu sada navodno očekuje bar 1,5 milijardi eura. Ponuda od 1,2 milijarde eura je samo milion više od sume koju je svojevremeno hteo da plati Telekom Austria za 51 odsto akcija ove kompanije, što nije zadovoljilo tadašnju vlast pa je tender propao uz takođe veliki pritisak javnosti i tadašnje opozicije. Tada je Telekom bio procijenjen na 2,2 milijarde evra.

Nenad Gujaničić iz Wise brokera ocjenjuje da bi se eventualnim neuspjehom tenderske prodaje Telekoma otvorila mogućnost za preispitivanje modela privatizacije tog preduzeća.

„Ukoliko bi se vlada opredijelila za model inicijalne ponude akcija Telekom bi mogao da ponudi 20 odsto sopstvenih akcija, a država bi se mogla pridružiti sa manjim dijelom svojih akcija. Ulazak investitora u vlasničku strukturu te kompanije doprinio bi većoj transparentnosti poslovanja, profesionalizaciji menadžmenta i njegovoj boljoj kontroli“, rekao je Gujaničić.

Međutim, Ministarstvo privrede je odbacilo ovakvu mogućnost uz obrazloženje da „u slučaju berzanske trgovine akcijama Telekoma vlada ne bi mogla da postavi veoma važne obaveze kupcu kao što su socijalni i investicioni program".

Nezvanične procjene su da će za socijalni program biti potrebno izdvojiti najviše 200 miliona eura.

(politika.rs)

Portal Analitika