Društvo

Grupa nevladinih organizacija i Sindikat medija osudili akciju policije

Nevladine organizacije Građanska Alijansa, ADP – Zid, NVO „4 LIFE“, LGBT Forum Progres, Green Home i UNO Libertask najoštrije osuđuju policijsku brutalnost prilikom nasilnog prekidanja mirnih protesta pristalica Demokratskog fronta ispred Skupštine Crne Gore. Prema navodima do kojih su došli, povrijeđeni su i hapšeni novinari, povrijeđen je i prebijen određen broj učesnika protesta, a takođe povrijeđeni su i privedeni poslanici u Skupštine Crne Gore.
Grupa nevladinih organizacija i Sindikat medija osudili akciju policije
Portal AnalitikaIzvor

"Posebno osuđujemo što su jutros bili uhapšeni novinari Dnevnih novina DAN Dražen Živković i Urednik portala in4s Gojko Raičević. Oba novinara su optužena da nijesu izvršila naređenje da napuste zaštićenu zonu. Posebno zabrinjava da su sredstva prinude primijenjena u oba slučaja, iako novinari nijesu pružali otpor, pa je Raičević dobio udarac od policijskog službenika u predjelu bubrega i bio je odgurnut prilikom ulaska službeno vozilo „maricu“ pri čemu je zadobio i povredu koljena. Novinaru Živkoviću stavljene su lisice iako nije pružao nikakav otpor. Na ovakav način prekršeno je i pravo javnosti da zna i da bude upoznato sa svim što se dogodilo jutros ispred Skupštine Crne Gore", navodi se u zajedničkom saopštenju.

0809hraImajući u vidu nezvanične podatke o tome da je više osoba uhapšeno prilikom jutrošnje akcije policije protiv demonstranata u Podgorici, kao i da je Gojku Raičeviću, uredniku portala IN4S i nekim drugim osobama policija nanijela tjelesne povrede, podsjećamo da je svaki vid torture nad građanima od strane policije apsolutno zabranjen, kao i da postoji pretpostavka odgovornosti policije za sve povrede koje uhapšeni dobiju prilikom i nakon hapšenja, ističe se u zajedničkom saopštenju Akcije za ljudska prava (HRA), Juventasa i Centra za monitoring (CEMI).sindikatSindikat medija Crne Gore najoštrije osuđuje današnje postupanje policije prema novinarima i fotoreporterima tokom i nakon akcije policije i komunalnih službi na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Policijsku intervenciju osudili su i NVO,,Euromost’, Bjelopoljski savez NVO (26 organizacija), NVO ,,Manjinski akcionari Gornji Ibar’’, Invalidi rada Rožaja i Invalidi rada Kolašin.

Portal Analitika