Fudbal

Njemci demantuju "kupovinu" Mundijala

Njemački fudbalski savez (DFB) demantovao je navode da je imao tajni novčani fond kojim je osigurao glasove za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2006. godine.
Njemci demantuju "kupovinu" Mundijala
Portal AnalitikaIzvor

Neđeljnik Špigl prenio je da je DFB uz pomoć kompanije Adidas imao na raspolaganju privatni fond od skoro 7 miliona eura, čije će navode ispitati FIFA.

Njemačka je u glasanju za domaćinstvo Mundijala 2006. godine dobila glas više od Južnoafričke Republike (12-11).

"DFB odbacuje neosnovane optužbe medija da je Savez imao nezakonite fondove za SP 2006. Savez takođe odbacuje nepotkrepljene zaključke da su ti fondovi korišćni za kupovinu glasova za domaćinstvo Mundijala", navedeno je u saopštenju DFB. 

Špigl tvrdi da je DFB kasnije vratio novac vlasniku Adidasa, švajcarskom biznismenu Robertu Luju-Drajfuzu 2005, iskoristivši FIFA kao paravan, a organizovavši gala ceremoniju otvaranja Olimpijskog stadiona u Berlinu, koja je kasnije otkazana. 

Novac je navodno uplaćen na račun FIFA u banci u Ženevi, a odatle prebačen na račun u Cirihu u vlasništvu Luj-Drajfuza, koji je kasnije preminuo. 

List tvrdi da su predsjednik organizacionog komiteta SP 2006. Franc Bekenbauer i predsjednik FS Njemačke Volfgang Nirsbah bili upoznati sa postojanjem fonda 2005. godine, što je DFB takođe demantovao. 

FIFA je navela da će ove "ozbiljne navode" ispisati nezavisnom istragom.

Portal Analitika