Svijet

Rusija upozorava na širenje ID u Evropu

Teroristička organizacija Islamska država (ID) se širi i već je objavila namjeru da se proširi u Evropi, Rusiji, Centralnoj Aziji, rekao je danas zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov.
Rusija upozorava na širenje ID u Evropu
Portal AnalitikaIzvor

On je na konferenciji o bezbjednosti „Mirisna brda“ u Kini, upozorio da kvazi država ID ima stabilne izvore prihoda i dobro opremljenu vojsku.

Antonov je naveo da postoji veliki zahtjev za strategijom političke stabilizacije i ekonomskog oporavka na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi, prenosi Tas.

„Bez obnavljanja državnosti i jačanju organa vlasti, tamo neće biti temeljnog poboljšanja situacije. Ipak, prilikom budućih aktivnosti treba izbjeći diktiranje vlastitih pristupa i treba poštovati nacionalne kulture u istoriju zemlja regiona“, kazao je on.

Antonov je naveo i da Rusija nudi Sjedinjenim američkim Državama (SAD) daleko širu saradnju nego što je koordinacija vazdušnih udara u Siriji, u borbi protiv ID, ali Vašington nije spreman da to prihvati.

On je rekao da se ponuda šire saranje i koordinacije odnosi na sve zemlje koje su uključene u borbu, a Rusija želi da ih ujedini.

Prema njegovim riječima, Rusija ima direktnu telefonsku liniju sa Turskom, a Moskva se aktivno konsultuje sa Izraelom i zalivskim zemljama.

Prošle nedelje Moskva je čak objavila da je spremna za kontakt sa Slobodnom sirijskom armijom, kao bi pomogla da se iskorijeni ID iz Sirije, prenosi Raša tudej.

Ruska vojska navela je u saopštenju da su u petak SAD i Rusija postigle dogovor o koordiniranju prolaska kroz sirijski vazdušni prostor i složile se da poptišu dokumenta o bezbjednosti na nebu Sirije.

Predsjednik SAD Barak Obama je rekao da veći problemi u vezi Sirije i dalje ostaju neriješeni.

Antonov je u Kini kritikovao američki pristup, istakavši da međunarodna zajenica ne treba da ćuti, kada je suočena sa pokušajima nekih zemalja da postignu svoje „sebične nacionalne objektivnosti“, podržavanjem terorističkih grupa.

On je naglasio da teroristi dozvoljavaju strancima, a kontrolišu njihove aktivnosti dok su slabi, ali kad jednom akumiraju moć, onda su „izvan kontrole“.

„Ne tako davo pripadnici ID, čija nehumana djela i dalje šokriaju svujet, takođe su bili „dobri teroristi“, koji su velikodušno plaćani kao borci za demokratiju u Siriji“, kazao je Antonov.

Portal Analitika