Društvo

Goati: Mala Crna Gora ulazi u društvo moćnih država

Vladimir Goati, direktor "Transparentnost Srbija" smatra da je mudar potez Crne Gore što želi da uđe u NATO i da je time premijer Milo Đukanović pokazao da ne sjedi na dvije stolice, već da jasno vidi put države čiji je premijer.
Goati: Mala Crna Gora ulazi u društvo moćnih država
Portal AnalitikaIzvor

Goati je razgovoru za Vikend novine istakao da članstvom u NATO Crna Gora ulazi u društvo moćnih država, gdje će biti ravnopravna, a da je posjeta generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga dva mjeseca uoči decembarskog ministarskog zasijedanja, u stvari, pohvala našoj državi.

"Crna Gora, bez obzira što spada u tzv. male države, prednjači u odnosu na Srbiju. U Crnoj Gori je rukovodstvo bilo dovoljno mudro da shvati da se u politici ne bira između dobrih i loših odluka, već, kao i u životu, od dva zla se bira manje. Zato su donijeli dobru odluku, jer na ovom prostoru nema organizacije koje bi bile ravne tako velikim organizacijama kao što su EU i NATO”, smatra Goati.

Politički analitičar Goati naglašava da je u Srbiji dugo vladala iluzija da je moguće da se sjedi prvo na četiri, pa poslije na dvije stolice.

"Mislim da je premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću bilo jasno da neće moći da sjedi na dvije stolice. To u Srbiji još nije svima jasno. Želja da se sjedi prvo na četiri, pa na dvije stolice je iz nekog vremena koje je davno prohujalo. Zato smatram da je Crna Gora donijela dobre odluke, uprkos tome što, kako mi se čini, unutrašnja situacija nije laka. Još u državi postoje neki neraščišćeni računi, koji potiču od osamostaljivanja Crne Gore ", kaže direktor "Transparentnost Srbije”.

Rascjep koji se tada pojavio u crnogorskom društvu, kako ističe, aktuelan je i danas ne samo za Crnu Goru, nego i za neke strukture u Srbiji.

Govoreći o posjeti NAC Crnoj Gori Goati kaže da dolazak 28 ministara na čelu sa Stoltenbergom ima simboličku vrijednost.

"To je neka vrsta pohvale crnogorskoj politici, i to je veoma dobro. Diplomatija je jedna vrsta šaha, gdje su potezi unaprijed isplanirani. Dakle, u diplomatiji se nikad ništa ne događa slučajno. Jako je povezano što je ta posjeta nepuna dva mjeseca prije decembarskog poziva u NATO. Kad Crna Gora uđe u NATO, Srbija će imati susjede koji su skoro svi u moćnom i dugotrajnom vojnom savezu, i sa svim pravima i obavezama koje on zameće. To je velika poruka i podrška Vladi Crne Gore", naglašava direktor Transparentnosti Srbija.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika