Crna hronika

Propusti zatvorskih čuvara prilikom bijega osuđenika Jovice Zindovića - Hronika najavljenog bjekstva

– Deveti dan od bjekstva osuđenika, koji je trebalo da odsluži još 13 godina za ubistvo Luke Popovića, riješene su dileme ko je napravio flagrantan propust i omogućio slobodu Jovici Zindoviću: odgovornost za bijeg zatvorenika pala je na načelnika bjelopoljskog zatvora Gorana Šćekića, šefa sprovodničke službe Safeta Dizdarevića i sprovodnike Duška Tomića i Seada Alića.
Propusti zatvorskih čuvara prilikom bijega osuđenika Jovice Zindovića -  Hronika najavljenog bjekstva
Portal AnalitikaIzvor

Ko je, iz sjenke, zaista osmislio i rukovodio operacijom Zindovićevog bjekstva, za sada se može samo nagađati. Informacije o Zindovićevoj prošlosti ukazuju da je postojala jaka logistika, da je bjekstvo brižljivo planirano i izvedeno. Za Jovicom Zindovićem je, osim nacionalne, izdata Interpolova potjernica, što navodi na zaključak da istražni organi vjeruju da je, osim bjekstva, dobro isplanirana i ruta sakrivanja sada najtraženijeg crnogorskog bjegunca.

Detalji do kojih je ekipa Pobjede došla ukazuju da je uprava bjelopoljskog zatvora napravila niz teških propusta i da se čuvari, koji su u svakom trenutku morali da drže na oku Zindovića, nijesu pridržavali zakonske obaveze. Na taj način je Zindoviću i njegovim pomagačima bio olakšano izvođenje akcije pa i dolazak do, za sada nepoznate, destinacije. Istražitelji sada sklapaju mozaik priče i provjeravaju kako je Zindoviću omogućeno da pobjegne iz porodične kuće, gdje je bio u posjeti bolesnoj majci. Sudeći po načinu na koji se odigralo bjekstvo, sa sigurnošću se može reći da je Zindović imao pomagače koji su mjesecima planirali kako da ga izvuku iz zatvora. Posjeta bolesnoj majci bila je samo pokriće da dobije odobrenje da napusti bjelopoljski zatvor. Bitnu ulogu nesumnjivo su imali i Zindovićevi čuvari. Istraga će tek utvrditi da li je riječ o nesavjesnom radu ili mnogo težem djelu. Prema informacijama Pobjede, načelnik bjelopoljskog zatvora Goran Šćekić nije postupio po naredbi nadređenog i uradio bezbjednosnu procjenu, niti se o planu sprovođenja zatvorenika konsultovao sa Upravom policije.

Iako mu je sugerisano da najmanje četiri čuvara, naoružana automatskim puškama, prate Zindovića od zatvora do porodične kuće u Mojkovcu, ta procedura nije sprovedena. Čuvari su na vrata Zindovićeve kuće zakucali obučeni u civilu, a nosili su samo jednu automatsku pušku, koju su - kada su izašli iz džipa - ostavili u gepeku. Početničke greške, iako je Zindovića pratio lično šef sprovodničke službe Safet Dizdarević koji je na toj poziciji duže od decenije. Bilo je još čudnih dešavanja tog dana u Mojkovcu koji su Zindoviću olakšali bijeg.

U 14 sati, kada su stigli u porodičnu kuću, sprovodnici su zatekli više osoba, među kojima su bila čuvarima nepoznata lica i jedan bivši zatvorenik. O toj okolnosti ni Dizdarević niti dvojica drugih sprovodnika - Tomić i Alić - nijesu obavijestili nikoga u Bijelom Polju. Iako je trebalo da Zindović vrijeme provede sa bolesnom majkom, Dizdarević, Alić i Tomić su ga pustili da više od sat sjedi sa brojnim članovima porodice i ostalim gostima, koje - po prvim iskazima u istrazi - nijesu poznavali niti su zahtijevali identifikaciju. U jednom trenutku, Zindović je ušao u kupatilo i pobjegao kroz prozor. Za to vrijeme, čuvari nijesu motrili na njega, a o bijegu su saznali kada je već bio daleko. Opisani redosljed dešavanja ukazuje da su sprovodnici zanemarili zakonske procedure ali i naređenja pretpostavljenih. Motive takvog postupanja treba da utvrdi istraga koja je počela u Bijelom Polju. Podsjetimo, bjelopoljski Viši sud je Jovicu Zindovića u martu osudio na 15 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva Popovića. Prema optužnici, Zindović je 13. januara 2013. godine u žabljačkom hotelu ,,Enigma“ s umišljajem ubio Popovića. Na suđenju je tvrdio da je pištolj slučajno opalio, što sud nije prihvatio i osudio ga je za zločin s umišljajem, ali motiv nikada nije utvrđen niti se pominje u presudi. Jovica Zindović je bivši zet Darka Šarića, s kojim su Šarići i dalje u dobrim odnosima, a Popović mu je šura, brat od strica njegove supruge. Istraga nije dokazala Šarićevu umiješanost u zločin

Načelniku bjelopoljskog zatvora Goranu Šćekiću (53), šefu sprovodničke službe Safetu Dizdareviću (55) i sprovodnicima Dušku Tomiću (26) i Seadu Aliću (41) određen je pritvor do 30 dana. Istražni sudija Ivan Adamović takvu odluku je donio zbog opasnosti uticaja na svjedoke. - Suprotno stavu odbrane, određen je pritvor, odbrana će uložiti žalbu na takvu odluku - kazao je novinarima advokat Drago Konatar. Osumnjičeni su negirali krivicu. Šćekić, Dizdarević, Alić i Tomić uhapšeni su prije dva dana zbog sumnje da su zatvoreniku Jovici Zindoviću pomogli u bjekstvu 7. oktobra.

Pobjeda

Portal Analitika