Svijet

Protivljenje izbjeglica ugrožava plan njihove raspodjele u EU

Zvaničnici Evropske unije su u petak upozorili na opasnost neuspjeha plana raspodjele migranata u sklopu EU-a zbog nepristajanja migranata, nakon posjeta prvom grčkom centru prihvata na ostrvu Lezbos.
Protivljenje izbjeglica ugrožava plan njihove raspodjele u EU
Portal AnalitikaIzvor

To upozorenje su odaslali evropski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn na konferenciji za novinare u Ateni po povratku sa ostrva u istočnom Egejskom moru, glavnoj luci ulaska migranata u Europu.

Oni su posjetili centar za identifikaciju i registrovanje migranata u mjestu Moria, 12 km od Mitilene, glavnog grada ostrva.

Taj pilot centar djeluje uz puno propusta u prihvatu, rekao je grčki ministar za migracijsku politiku Ioannis Mouzalas.

Asselborn, čija zemlja trenutno predsjeda EU, pohvalio je tamošnji rad na identifikovanju, podjeli na izbjeglice i migrante i registriranju.

Veliki broj migranata odbija sistem raspodjele koji želi pokrenuti EU, kojim bi se izvan Grčke i Italije rasporedilo 160.000 sirijskih, iračkih i eritrejskih migranata. Oni ne žele tražiti status izbjeglica u Grčkoj, naglasio je.

Migranti strahuju da bi ih taj sistem mogao zarobiti u Grčkoj. Traženje statusa izbjeglica u Grčkoj je uslov da bi ih se moglo uključiti u sistem raspodjele. "Ako se ne bude poštovalo to pravilo, cijeli sistem osmišljen u Briselu će propasti", upozorio je Asselborn.  

Index.hr

Portal Analitika